joi, 28 martie, 2024

Manevre militare in Oceanul Indian – Australia se alatura Indiei, SUA si Japoniei dupa ce relatiile cu China s-au deteriorat

Distribuie:

Publicat:

 

India a anunţat luni că Australia se va alătura exerciţiilor navale anuale ale forţelor indiene, japoneze şi americane, transmite Reuters. Marina militară australiană nu a mai participat la astfel de manevre din 2007, după critici din partea Chinei.

Exerciţiile militare denumite Malabar 2020 sunt programate luna viitoare, în Golful Bengal. Ministerul apărării de la New Delhi a comunicat că 'India urmăreşte să intensifice cooperarea cu alte ţări în domeniul securităţii maritime'. Vor participa portavioane ale Indiei şi Statelor Unite şi nave importante din flotele Japoniei şi Australiei.

Statele Unite au insistat pentru o colaborare mai strânsă cu Japonia, India şi Australia, în cadrul aşa-numitei Quad – o coaliţie strategică care ar putea constitui un tampon împotriva creşterii influenţei chineze în regiune.

Beijingul consideră că orice exerciţii militare comune sunt destabilizatoare şi a criticat Quad ca pe o încercare de a limita dezvoltarea Chinei, însă nu a comentat deocamdată anunţul privind manevrele Malabar.

India şi China se confruntă în prezent la frontiera terestră comună, la vest de Himalaya, unde mii de militari au fost desfăşuraţi de ambele părţi. Indienii susţin că trupele chineze au avansat mult peste graniţa de facto, în timp ce chinezii afirmă că indienii sunt cei care au provocat criza, construind drumuri şi alte infrastructuri în zona disputată.

Între China şi Australia, relaţiile diplomatice s-au înrăutăţit anul acesta, după ce guvernul de la Canberra a cerut o anchetă internaţională privind epidemia de coronavirus, iar Beijingul a impus sancţiuni economice la exporturile australiene de orz şi carne de vită.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img