sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Mare atentie la noile contracte pentru electricitate! Aceste detalii pot schimba radical valoarea facturii

Distribuie:

Publicat:

Liberalizarea pietei de energie ofera sansa oricarui consumator sa-si aleaga propriul furnizor de electricitate in functie de cele mai bune oferte • Trecerea de la sistemul reglementat la sistemul concurential vine insa si cu noi contracte pe care consumatorii trebuie sa le incheie cu furnizorul de ultima instanta, asa cum este E.ON, sau cu orice alta firma privata din domeniu • Alegerea celui mai mic tarif nu ofera insa si facturile cele mai mici, contractele cu furnizorii incluzand o serie de detalii foarte importante care pot schimba radical valoarea facturii 

Piata energiei a inregistrat schimbari majore pe parcursul ultimului an, iar odata cu liberalizarea acestei piete s-a oferit sansa firmelor private sa furnizeze energie electrica catre consumatorii casnici la preturi concurentiale, si nu reglementate, asa cum se intampla pana acum in cazul E.ON sau Enel. Trecerea de la sistemul reglementat la sistemul concurential vine si cu noi contracte pe care consumatorii casnici trebuie sa le incheie ori cu furnizorii traditionali cu care au colaborat pana acum, ori cu un nou furnizor de pe piata libera, care ofera de cele mai multe ori un pret mai bun fata de cel traditional.

Desi preturile oferite de furnizorii de pe piata libera sunt mai mici decat cele practicate de furnizorii traditionali, exista cateva detalii care pot umfla radical valoarea facturii finale platite de consumatorul casnic. 

Practic, cei care decid sa treaca de la furnizorul traditional la unul nou, adica de la E.ON la alta firma de pe piata libera, trebuie sa ia in considerare faptul ca, in cazul in care noul furnizor intra in faliment, consumatorul va fi preluat automat iarasi de E.ON, insa de aceasta data va plati tarife mai mari. 
Asta se intampla deoarece, in cazul in care un consumator decide sa iasa din sistemul reglementat, acesta nu se mai poate intoarce la el, iar in cazul falimentului, preluarea se face automat de vechiul furnizor, dar prin practicarea de tarife mai mari. 

La semnarea noilor contracte trebuie sa se ofere o atentie deosebita pretului stipulat in contract, conditiile de plata, clauzele penalizatoare si obligatiile contractuale.

Cum se evita plata de tarife majorate

O astfel de situatie s-a petrecut la Iasi cu clientii companiei Fidelis Energy Iasi, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata libera a energiei din Romania, care a intrat in faliment recent si care si-a pierdut astfel intreg portofoliul de clienti. Conform  metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultima instanta clientilor finali, care a fost aprobata de ANRE prin Ordinul 92 din 2015, precizeaza clar valoarea acestor majorari tarifare. 

“Tarifele UI (de ultima instanta – n.r.) se determina pe baza valorilor medii ale tarifelor CPC (Componenta CPC reprezinta mecanismul prin care achizitia energiei se face la preturi concurentiale – n.r.) stabilite conform prevederilor din sectiunea 2.3, prin aplicarea unor procente de majorare a acestora, astfel: maximum 5 la suta, în cazul locurilor de consum alimentate la JT (joasa tenisune); maximum 7,5 la suta, în cazul locurilor de consum alimentate la MT (tenisune medie); maximum 10 la suta, în cazul locurilor de consum alimentate la IT (inalta tensiune)”, dupa cum se arata in ordinul ANRE.

Practic, daca furnizorul intra in faliment, consumatorul casnic care este preluat de E.ON, Enel sau CEZ trebuie sa plateasca un tarif mai mare cu 5 procente, iar consumatorii mari vor plati intre 7,7 si 10 la suta mai mult pentru consumul de energie electrica
De precizat faptul ca, la nivelul Iasului, compania Tinmar Energy practica cel mai mic pret în regim de piata concurentiala si anume 0,503 lei/KWh, ceea ce inseamna cu aproape 20 la suta mai mic decat a furnizorului traditional, E.ON/Delgaz Grid.

Scumpirile ii afecteaza pe toti consumatorii

Dupa ce energia electrica tranzactionata pe bursa OPCOM a atins o noua valoare maxima, consumatorii casnici vor plati facturi mai mari incepand cu 1 octombrie, iar majorarile ar putea continua si in lunile urmatoare cu o majorare de 11,6 la suta fata de pretul actual al energiei electrice. Concret, facturile pentru energia electrica vor creste, in medie, cu circa 2,50 lei incepand cu 1 octombrie, iar din luna ianuarie a anului viitor sunt asteptate alte majorari de tarife. 

“In perioada imediat urmatoare, ANRE va analiza toate datele privind achizitia de catre FUI (furnizori de ultima instanta – n.r.) a intregului necesar de energie electrica pentru trimestrul IV 2017 atat din Piata Centralizata pentru Serviciul Universal (PCSU), cat si din celelalte piete la termen administrate de OPCOM SA, in vederea avizarii tarifelor aplicabile clientilor casnici si non-casnici care au dreptul la SU, incepand cu 01.10.2017″, au precizat reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie.

Asta se intampla pentru ca autoritatile si operatorul pietei de energie nu au reusit sa contracteze valoarea necesara in cadrul licitatiilor pentru achizitia de energie electrica pentru populatie, va trebui sa se cumpere curent mai scump de pe alte piete la preturi mai mari, pe care consumatorii casnici le vor plati ulterior, in factura la curent. Practic, pentru energia livrata in banda, s-a obtinut un pret de 230 lei/MWh, cu 5 lei sub pretul maxim, dar cu 46 la suta peste pretul de inchidere de la licitatia organizata pentru ultimul trimestru al anului trecut. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img