vineri, 29 martie, 2024

Mare atentie la simptomele meningitei! Nu e deloc de gluma cu ea!

Distribuie:

Publicat:

In urma cazului de meningita meningococica ce a dus la decesul unei eleve in varsta de 18 ani de la Colegiul National Gheorghe Lazar din Bucuresti, Ministerul Sanatatii a anuntat ca au fost identificate toate persoanele care au intrat in contact cu aceasta. Este vorba despre elevii din doua clase ale aceleiasi unitati de invatamant si zece profesori. Mare atentie la simptomele meningitei! Nu e deloc de gluma cu ea!

Conform procedurilor care se impun in acest caz li s-au recoltat probe de exudat faringian si li s-a administrat antibiotic in doza unica, in scop profilactic. De asemenea, in unitatea de invatamant au fost luate masuri de decontaminare si dezinfectie.

Infectia cu meningococ se transmite pe calea aerului, doar in cazul unui contact foarte apropiat cu o persoana bolnava sau purtatoare. Microorganismul nu este rezistent in mediul extern, fiind foarte sensibil la variatiile de temperatura si uscaciune.

Vezi si: EXCLUSIV/UPDATE! Tanara de 17 ani diagnosticata cu meningita a DECEDAT

Un simptom clasic al meningitei este o eruptie de pete, ca o iritatie. Pe langa acesta mai pot aparea:

Febra

Starea de rau

Iritabilitatea si lipsa de energie

Durerile de cap

Durerile musculare si ale articulatiilor

Respiratia accelerata

Maini si picioare reci

Piele palida si patata

Gat rigid

Confuzie

Sensibilitate la lumina puternica

Somnolenta

Convulsii

Este recomandat tratamentul administrat in spital pentru toate tipurile de meningita bacteriana deoarece infectia poate provoca probleme grave si necesita o monitorizare atenta. Tratamentul poate dura de la cateva zile la cateva saptamani. Daca este vorba despre o meningita usoara, virala, pacientul poate fi tratat si acasa, simptomele disparand in 7-10 zile.

Pentru prevenirea meningitei meningococice sunt disponibile doua tipuri de vaccin: unul pentru tipurile A, C, Y, W si altul pentru tipul B, care se administreaza concomitent.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img