vineri, 29 martie, 2024

Mare atentie, soferi! Cei care conduc masini de acest fel sunt afectati

Distribuie:

Publicat:

Dezastru total pentru șoferii cu mașini pe benzină! În România, prețul carburanților fără taxe continuă să fie mai mare decât media Uniunii Europene.

Fără taxe, la noi în țară benzina costă în prezent 0,536 euro pe litru, iar media UE este de 0,518 euro pe litru. În luna februarie, benzina costa în România 0,501 euro pe litru, comparativ cu media UE, unde prețul era de 0,497 euro pe litru.

Prețul benzinei a crescut în România cu 0,035 de euro pe litru, spre deosebire de Uniunea Europeană, unde s-a scumpit cu 0,021 de euro pe litru.

În cazul motorinei, prețul la noi în țară ajunge în prezent la 0,620 de euro pe litru, față de 0,605  euro pe litru cât este media UE. La mijlocul lunii februarie, motorina costa 0,602 euro pe litru în România, în timp ce media UE era de 0,585 euro pe litru.

În 2018, Consiliul Concurenței a demarat o anchetă sectorială pe piața carburanților, după ce prețul benzinei și al motorinei în România, fără taxe, a depășit media europeană. Pâni la mijlocul anului în curs, autoritățile vor finaliza ancheta și vor veni cu recomandări pentru creșterea concurenței pe piața carburanților.

Cu toate taxele incluse (accizele şi TVA), preţurile din ţara noastră sunt sub media europeană. Astfel, benzina costă în România 1,148 euro pe litru, faţă de media UE de 1,379 euro pe litru, iar motorina are un preţ de 1,212 euro, faţă de nivelul median de 1,350 euro pe litru.

Lucrurile acestea se întâmplă în contextul în care, la nivel mondial, cotațiile țițeiului sunt și ele în creștere față de finalul anului trecut.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img