marți, 19 martie, 2024

Marea Britanie aloca 30 de miliarde de lire pentru noi masuri de relansare post-Covid

Distribuie:

Publicat:

Ministrul de Finanţe din Marea Britanie, Rishi Sunak, a anunţat miercuri un plan de relansare post-Covid în valoare de 30 de miliarde de lire sterline (37,7 miliarde de dolari), care include o reducere a cotei de TVA pentru anumite sectoare, subvenţii pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice locuinţelor şi ajutoare pentru angajarea tinerilor, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Intrăm în cea de-a doua fază a răspunsului nostru economic la grava recesiune provocată de pandemia de coronavirus", a declarat Rishi Sunak în Parlament, adăugând că această fază se va concentra pe revenire în câmpul muncii şi pe lupta împotriva şomajului în rândul tinerilor.

Potrivit unui plan de bonusuri dezvăluit miercuri, angajatorii vor primi 1.000 de lire sterline (1.256 de dolari) pentru fiecare angajat care revine la locul de muncă după ce schema de şomaj temporar va expira la finele lunii octombrie. În condiţiile în care în prezent peste nouă milioane de locuri de muncă sunt acoperite de schema de şomaj temporar, costul acestor bonusuri ar putea să se ridice la nouă miliarde de lire sterline, a spus Sunak.

De asemenea, pentru a ajuta industria ospitalităţii (adică hoteluri, restaurante, baruri dar şi parcuri de distracţii şi grădinii zoologice) şi sectorul turismului din Marea Britanie, ministrul de Finanţe a anunţat că Taxa pe Valoarea Adăugată va fi redusă, de la 20% până la 5%, pentru o perioadă de şase luni, ceea ce reprezintă un efort de patru miliarde de lire sterline. În plus, cei care în luna august vor lua masa în oraş în zilele de luni, marţi şi miercuri vor beneficia de un discount de până la 10 lire sterline fiecare, discount care va fi plătit de Guvern.

O altă măsură anunţată miercuri este anularea temporară a taxei pentru achiziţionarea de proprietăţi imobiliare cu o valoare de până la 500.000 de lire sterline, trei miliarde de lire sterline pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a locuinţelor şi clădirilor publice şi două miliarde de lire sterline pentru a a subvenţiona un program de găsire de locuri de muncă pentru tinerii cu vârsta de până la 25 de ani.

În luna iunie, Fondul Monetar Internaţional estima că economia Marii Britanii se va contracta cu peste 10% în acest an, o contracţie mai severă decât cea înregistrată de SUA şi Germania.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img