joi, 18 aprilie, 2024

Marea Britanie si Canada impun sanctiuni regimului din Belarus

Distribuie:

Publicat:

Marea Britanie şi Canada au decis, marţi, impunerea de sancţiuni împotriva preşedintelui Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a fiului său şi a altor oficiali guvernamentali de rang înalt, după scrutinul prezidenţial contestat de opoziţie şi a acţiunilor de reprimare a protestelor, potrivit Mediafax.

Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a declarat, potrivit Associated Press, că sancţiunile sunt aplicate în coordonare cu Guvernul Canadei, "în efortul de susţinere a valorilor democratice şi de a exercita presiuni asupra celor responsabili de acţiuni de reprimare".

"Astăzi, Marea Britanie şi Canada au transmis un mesaj clar prin impunerea de sancţiuni împotriva regimului violent şi fraudulos condus de Aleksandr Lukaşenko. Nu acceptăm rezultatele unui scrutin fraudat. Îi vom trage la răspundere pe cei implicaţi în acţiunile criminale împotriva poporului belarus şi vom apăra valorile democratice şi drepturile omului", a subliniat Dominic Raab.

Măsurile britanice includ interdicţii de călătorie şi blocarea activelor deţinute de opt membri ai Administraţiei de la Minsk, printre care preşedintele Aleksandr Lukaşenko, fiul său, Victor Lukaşenko, şi Igor Sergeenko, şeful Cancelariei prezidenţiale. Canada a introdus sancţiuni similare.

Canada şi Marea Britanie au acţionat în mod coordonat pentru a asigura că sancţiunile au un impact mai mare şi "pentru a demonstra unitate în condamnarea situaţiei", a declarat Francois-Philippe Champagne, ministrul de Externe de la Ottawa. "Canada este solidară cu cetăţenii din Belarus în lupta acestora de a restabili drepturile omului şi de a instaura democraţia în ţară", a subliniat Francois-Philippe Champagne.

Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul prezidenţial a fost fraudat. În ultimele săptămâni, în Belarus au avut loc proteste masive.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img