vineri, 26 aprilie, 2024

Maresalul Constantin Prezan a fost comemorat la Vaslui – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Sambata, 25 august, prefectul Eduard-Andrei POPICA a participat in localitatea Dumesti, judetul Vaslui, la comemorarea a 75 de ani de la moartea maresalului Constantin Prezan.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul Judetean ”Stefan cel Mare”, cu sprijinul Consiliului Judetean Vaslui, Batalionul 110 Sprijin Logistic ”Maresal Constantin Prezan” Braila si Primaria comunei Dumesti.

Activitatile au debutat cu vernisajul expozitiei ”Eroi ai Primului Razboi Mondial”, ce a avut loc la Sala Arta a muzeului vasluian.

Au urmat ceremonii militare si depuneri de coroane la monumentului Maresalului de la Dumesti si la mormantul acestuia de la Schinetea.

”Astazi marcam personalitatea unui mare patriot. Este vorba despre maresalul Constantin Prezan, considerat ”generalul unitatii nationale”.

Viata acestei personalitati emblematice pentru Romania se leaga de judetul Vaslui, conacul de la Schinetea devenind loc de odihna vesnica al maresalului.

Figura proeminenta a lui Constantin Prezan se leaga de momentul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, eveniment de la care au trecut 100 de ani.

Cel care a cunoscut Gloria Eterna, in fruntea Armatei Romane, in luptele de la Marasti, Marasesti si Oituz, reprezinta o pilda eterna si vrednica de urmat, o pilda a eroismului si a modestiei bazate pe indemnul evanghelic dupa care si-a ghidat intreaga viata: „Am facut ceea ce eram datori sa facem”.

Aducem astazi un pios si modest omagiu Maresalului Constantin Prezan, caruia, noi vasluienii, ii datoram, printre multe altele, si constructia tronsonului de cale ferata Buhaiesti-Bacesti, construit in 1917, si cea a tronsonului Bacesti-Roman, construit in 1921. Acest titan al Romaniei reprezinta pentru toti un model de o rara eleganta morala, fiind numit cu adevarat un aristrocrat printre ofiterii Armatei Romane. Sa ne gandim la personalitatea lui ori de cate ori avem ocazia si sa-l ridicam la rang de eternitate in sufletele fiecaruia dintre noi”, a spus prefectul Eduard-Andrei POPICA.

Alaturi de el au mai fost ministrul Apararii, Mihai Fifor, senatoarea Ecaterina Andronescu, presedintele CJ, Dumitru Buzatu, o serie de parlamentari vasluieni si directorii unor institutii deconcentate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img