vineri, 19 aprilie, 2024

Maria Grapini catre premierul Citu : “Aţi făcut demersuri, în urma inundaţiilor, pentru obţinerea unor bani europeni din Fondul European destinat calamităţilor?”

Distribuie:

Publicat:

Eurodeputatul Maria Grapini, mesaj tranşant la adresa premierului Cîţu: "Aţi făcut demersuri, în urma inundaţiilor, pentru obţinerea unor bani europeni din Fondul European destinat calamităţilor?"

În contextul în care România este grav afectată de inundaţii, europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, îi cere public premierului Cîţu să spună dacă a făcut demersuri pentru obţinerea unor bani europeni din Fondul European destinat calamităţilor!

Potrivit eurodeputatului Grapini, Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) îi permite UE să susţină financiar un stat membru, o ţară care a demarat negocieri de aderare sau o regiune, în caz de catastrofă naturală majoră.

"Oamenii suferă… şi-au pierdut, în urma inundaţiilor, bunurile acumulate într-o viaţă de muncă. Mai mult, viaţa acestora este pusă în pericol. Iar lăsaţi România fără ajutoarele europene?!", a precizat, revoltată, Maria Grapini, care a adăugat că multe state membre afectate de inundaţii s-au grăbit să depună la Comisia Europeană cereri de intervenţie a Fondurilor europene speciale (FSUE) pentru că regulamentul spune foarte clar că aceste cereri trebuie depuse în cel mult 12 săptămâni de la producerea primelor pagube.

Mai mult, a punctat europarlamentarul PPU (social-liberal), se cere o estimare a pagubelor totale provocate în mod direct de calamitatea/catastrofa naturală şi a impactului asupra populaţiei, economiei şi mediului, precum şi costurile măsurilor necesare, însoţite de o scurtă descriere a punerii în aplicare a legislaţiei UE privind prevenirea şi gestionarea riscurilor de catastrofe naturale!

"Premierul ştie aceste lucruri? A făcut cererea către Comisia Europeană? A estimat costurile acestor măsuri? Sau iar vor lua bani celelalte state membre, iar România nu?", a avertizat Maria Grapini care i-a cerut, în context, premierului Cîţu să precizeze când va trimite cererea la Comisia Europeană şi când va informa public în privinţa estimării pagubelor inundaţiilor.

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img