vineri, 26 aprilie, 2024

Maria Walewska, amanta din patriotism

Distribuie:

Publicat:

Maria Walewska, amanta din patriotism. Maria a fost o nobilă poloneză care a trăit numai 31 de ani (1786-1817). Dintre aceştia, patru ani i-a oferit lui Napoleon Bonaparte, împăratul Franţei.

În perioada 1806 şi 1810, suveranul francez trecea printr-o perioadă dificilă cu prima sa soţie, Joséphine.  Patima sa pentru Maria a fost instantanee.

Frumuseţea ei răpitoare l-a fermecat din prima clipă. Niciunul dintre ei nu a ţinut seama că este căsătorit (Maria cu contele Colonna Waleswski, cu care avea un copil). Era o femeie bine educată, printre profesorii ei aflându-se şi Nicolas Chopin, tatăl marelui compozitor.

Maria Walewska, amanta din patriotism

Napoleon a insistat să o întâlnească la Varşovia, în casa contelui Potocki. Puţin după aceea, Maria a devenit metresa împăratului, locuind fie la Palatul Finckenstein (estul Prusiei), fie la Palatul Schönbrun, la Viena. Cronicile vorbesc despre această relaţie că despre un „sacrificiu total” al splendidei poloneze. Şi asta pentru că interesul ascuns al amantei era ca Napoleon, prin puterea să europeană, să ajute Polonia să devină independenta faţă de Rusia şi Prusia.

Din dragostea lor a rezultat un băiat, Alexander Joseph (1810-1868) care a fost trecut în acte ca fiind al soţului Mariei… În 1810, Napoleon plănuia cea de-a doua căsătorie, cu Marie Louise de Parma, şi a încetat relaţia cu Maria oferindu-i o rentă uriaşă. Fosta metresa s-a recăsătorit, dar a murit după o lungă boala de rinichi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img