vineri, 26 aprilie, 2024

Martor cheie in dosarul Rovinari-Turceni. Declaratii socante despre Victor PONTA

Distribuie:

Publicat:

Unul dintre avocatii care au colaborat cu firma de avocatura a lui Dan Sova, audiat ca martor in dosarul in care este judecat fostul ministru alaturi de Victor Ponta, le-a spus judecatorilor ca nu l-a vazut niciodata pe fostul premier la sediul societatii. Alti doi martori au dat declaratii marti.

“Nu cunosc nimic privind conventia de conlucrare dintre cabinetul lui Victor Ponta si cel al lui Dan Sova. Am aflat din comunicat de presa de existenta parteneriatului dintre Victor Ponta si echipa Sova si Asociatii in 2007 sau 2008. Conventia de conlucrare nu am vazut-o niciodata. In acesti ani am fost angajat cu contract de colaborare in cadrul Sova si Asociatii. Ma ocupam si de dosarele penale, de unele de insolventa si de unele civile. Aveam in jur de zece clienti pe linie penala. In acesti ani nu am conlucrat cu Victor Ponta in niciun dosar penal in care era vizat Constantin Cazacu de la MFA Mizil. In relatia cu Cazacu si MFA Mizil au mai prestat activitati alti doi trei avocati dar pe niciunul nu l-am auzit sa fi conlucrat cu Ponta Victor. Eu si Eugen Pop am coordonat relatia juridica cu MFA Mizil. Nu l-am vazut niciodata pe Victor Ponta la sediul firmei. Exceptand acel comunicat din mass-media eu nu pot spune ca am auzit ca se pregatea vreo fuziune antre cele doua cabinete”, al lui Victor Ponta si al lui Dan Sova, a declarat Mihai Bogdan Iacob.

La termenul de marti au fost audiati alti doi martori, Radu Cernov, fost partener la Sova si Asociatii si fost consilier personal al lui Dan Sova, si Amalia Ratiu, fost asociat al firmei.

“In perioada 2007- 2008 eram asociat la casa de avocatura Sova si Asociatii. Recunosc ca sunt in relatii de prietenie cu Dan Sova, Fiecare proiect mare era coordonat de unul dintre asociati. Simona Ciurcu coordona insa toata activitatea administrativa. Regula era ca asociatii sa se intalneasca si sa discute despre mai toate proiectele iar rezultatul discutiilor era comunicat Simonei, Office Manager. (…) Negocierea contractelor se facea de oricare dintre asociati dar sub coordonarea lui Dan Sova care semna toate contractele si era singurul reprezentant legal”, a declarat Radu Cernov.

 In legatura cu acuzatiile potrivit carora Dan Sova ar fi dispus distrugerea hardurilor calculatoarelor societatii de avocati, pentru a ascunde corespondenta purtata prin e-mail intre societatea de avocati si conducerile celor doua complexuri energetice, Radu Cernov a declarat ca au fost probleme cu computerele institutiei o cateva zile si ca i s-a cerut laptopul pentru verificari insa a refuzat sa il instraineze.

“La un moment dat martorul Brancus Alin mi-a cerut laptopul de firma, spunand ca are virusi. Am refuzat si am verificat personal. Nu era virusat. Stiu ca la nivelul firmei au existat in acea perioada niste probleme, colegii mei neavand acces la mailuri si documente. A durat cateva zile. Oricum, nu au existat sincope in activtatea avocatilor din aceasta cauza. Nu au fost cumparate alte calculatoare sau hard-uri si s-a reinstalat programul. La data respectiva, Dan Sova nu mai era asociat in firma. Nu am discutat cu el despre incident. Nu avea legatura cu acesta”, a mai spus martorul.

In ceea ce priveste colaborarea lui Victor Ponta cu firma de avocatura a lui Dan Sova, Cernov a declarat instantei ca are cunostinta despre existenta unei conventii intre firmele detinute de cei doi.

“In 2007 s-a incheiat o conventie intre cele doua firme. Aceasta conventie a fost in vigoare pana la inceputul lio 2009 si avea fixat un onorariu indiferent de conlucrare, fiind un fel de abonament. Activitatea de conlucare cu avocatii firmei noastre s-a desfasurat privind MFA Mizil. De acesta se ocupa Iacob Bogdan. Nu stiu daca Victor Ponta a figurat pe site-ul firmei ca asociat. Erau discutii ca firmele sa fuzioneze, nu doar sa colaboram, dar nu s-au concretizat. L-am vazut pe Victor Ponta venind o data la firma, din cate imi aduc aminte. Nu pot preciza scopul vizitei lui Victor Ponta la firma de avocatura in perioada in care se discuta fuziunea celor doua entitati. I-a fost repartizat un loc in firma. In 2007-2009 s-au intocmit rapoarte de activitate intre SCA Sova si Asociatii si firma de avocatura a lui Victor Ponta. Am constatat personal in ianuarie 2009, cand documentele SCA Sova si Asociatii au fost preluate de mine ca urmare a retragerii lui Dan Sova si dobandirii de catre mine a calitatii de coordonator. Am primit un biblioraft cu arhiva acestor rapoarte. Nu le-am lecturat si nu stiu la ce se refereau. Am pus la dispozitia organelor documentele respective cand a avut loc un control fiscal. Ulterior, Victor Ponta ne-a solicitat o copie a rapoartelor deoarece si la cabinetul lui avea loc un control fiscal. Victor Ponta nu a discutat direct cu mine, ci un angajat al firmei a luat legatura cu Ciurcu Simona, care m-a instiintat. Eu mi-am dat acordul sa fie trimise. Nu a existat o corespondenta scrisa, predarea facandu-se ca urmare a cererii verbale”, le-a mai spus Radu Cernov judecatorilor.

Alin Brancusi si Simona Ciurcu, fosti angajati ai firmei Sova si Asociatii, au facut denunturi in dosar. Urmatorul termen a fost stabilit pentru 9 decembrie.

Fostul premier Victor Ponta este judecat, in dosarul Turceni Rovinari, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si spalarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis in calitate de avocat. Dan Sova este acuzat in acelasi dosar de complicitate la abuz in serviciu, fals in inscrisuri sub semnatura privata, evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani.

Potrivit procurorilor DNA, in perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, prin Cabinet Individual de Avocat “Victor-Viorel Ponta” a obtinut de la SCA “Sova si Asociatii” suma 181.439,98 de lei, pentru activitati, care insa in realitate nu s-au efectuat. Victor Ponta este primul premier post-decembrist trimis in judecata in timpul mandatului sau.

Procurorii i-au trimis in judecata si pe Laurentiu-Dan Ciurel, director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), acuzat de trei infractiuni de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una in forma continuata, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET), acuzat de cinci infractiuni de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una in forma continuata, si Laurentiu-Octavian Graure, la data faptelor director economic al CET, acuzat de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img