joi, 28 martie, 2024

Masa de pranz te ajuta sa slabesti numai daca o iei intr-un anumit interval de timp

Distribuie:

Publicat:

Un studiu efect recent si publicat in revista “American Journal of Clinical Nutrition” a examinat eficacitatea unui program de slabit aplicat in randul a mai mult de 1200 de persoane supraponderale si obeze, si a concluzionat ca ora la care se ia pranzul are o mare importanta.

Specialistii au constatat ca masa de pranz luata mai tarziu de ora 15 duce la o ingreunare a eforturilor de a pierde in greutate, scrie prevention.com.

In cadrul studiului cercetatorii au analizat o proteina numita perilipina, care se gaseste in celulele umane si care este esentiala in arderea grasimilor in intregul organism.

Datele studiului au aratat ca persoanele cu o variatie genetica specifica a acestei proteine au pierdut in greutate mai putin cand au mancat pranzul mai tarziu de orele 15:00, prin comparatie cu persoanele care au consumat masa de pranz mai devreme de aceasta ora.

Cu toate ca rezultatele cercetarii trebuie intelese pe fondul faptului ca acesta cercetarea s-a concentrat asupra persoanelor cu indicatori genetici specifici, un studiu similar publicat in revista de specialitate “International Journal of Obesity” arata, in mod similar, ca masa de pranz luata tarziu este asociata cu o pierdere mai mica in greutate.

Dar cum ne saboteaza momentul in care luam masa de pranz obiectivul nostru de a pierde in greutate? Este vorba despre legatura pe care starea fiziologica de foame o are cu ritmul nostru circadian si cu momentul in care servim pranzul.

“Rata metabolica difera intre indivizi, iar momentul in care luam masa, pus in relatie cu ritmul nostru circadian, poate sa influenteze rezultatele pierderii in greutate,” a declarat Marie-Pierre St-Onge de la Universitatea Columbia din New York.

Chiar daca subiectul central are in vedere momentul in care servim masa de pranz, cercetatorii nu au gasit o diferenta in ceea ce priveste rezultatele pierderii in greutate atunci cand au analizat momentul in care este servita cina sau chiar mic dejunul.

Acest lucru poate fi datorita faptului ca studiul a fost realizat in Spania, unde aproximativ jumatate dintre caloriile consumate intr-o zi sunt concentrate in masa de pranz. De altfel, este cunoscut faptul ca persoanele care considera ca masa de pranz este cea mai importanta din zi, pierd mai mult in greutate prin comparatie cu persoanele care consuma cea mai mare parte din calorii la mic dejun sau cina.

De aceea, in tarile in care oamenii obisnuiesc sa consume mai mult la masa de pranz rata de obezitate este mai scazuta, cum ar fi in Spania (21,4%), Germania (23,9%) si Ungaria (31,3%), prin comparatie cu Statele Unite ale Americii (40%).

De asemenea, se stie ca daca sarim peste mic dejun avem mai multe sanse sa luam in greutate. “Daca ne uitam la defalcarea consumului de alimente in randul americanilor, cele mai putine calorii sunt consumate la mic dejun si la masa de pranz. Daca punem laolalta mic dejunul si masa de pranz, acestea ar insuma, in acest caz, 40%, iar caloriile continute la cina ar alcatui astfel restul de 60%”, adauga Marie-Pierre St-Onge, care este de parere ca sunt necesare mai multe studii de specialitate pentru a observa impactul pe care momentul mesei de pranz il are asupra numarului de kilograme.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img