vineri, 29 martie, 2024

Masacrul hughenotilor – cele mai oribile crime in numele religiei

Distribuie:

Publicat:

Masacrul hughenotilor. Pe 1 martie 1562 ducele catolic Guiese Francois a dat ordin pentru a se porni masacrul. Protestanţii francezi proveneau din rândul nobililor şi a noii clase de meşteşugari.

Frântă a fost mistuita de conflictele dintre prostestanti şi catolici, drept dovadă după masacru hughenoţii au început să omoare preoţi şi au violat călugăriţe.

Toate aceste atrocităţi erau comise că o modalitate de protest pentru faptul că au fost alungaţi din mai multe oraşe. Aceştia au reuşit să păstreze oraşele Rouen, Lyon şi Orleans.

În luptă în numele religiei ambele părţi au plătit scump cu preţul multor vieţi. Carol al IX-lea avea în acea vreme doar 13 ani şi nu putea pune capăt acestei situaţii dramatice.

Caterina de Medici a semnat tratatul de pace de la Amboise în dată de 19 martie 1563. Acest tratat punea capăt luptei dintre catolici şi protestanţi. Edictul a venit la doar o lună după ce ducele de Guise fusese asasinat de către un hughenot.

Masacrul hughenotilor

Regina Elisabeta a Angliei şi-a înăsprit atitudinea faţă de catolici în ţara sa. Îi tolera pe disidenţi, dar nu avea ochi prea buni pentru catolici. Avea senzaţia că regina Maria a scoţienilor îi susţinea necondiţionat.

Din cauza acestei situaţii ciudate hughenoţii din Franţa, în frunte cu Gaspard de Coligny, au organizat o expediţie de colonizare a lumii noi.

Flota a traversat oceanul şi a ajuns până la coastele Floridei. Acolo disidenţii au pus bazele unei colonii independente.

Războiul religiilor a continuat în Franţa. În anul 1567 trupele catolice au atacat o armată de protestanţi.

În urma luptelor, conetabilul de Montmerency a fost ucis. Pentru încă o dată, Caterina de Medici a mai semnat un alt trata de pace, dar nici acesta nu a reuşit să pună capăt conflictului religios.

În 1572, a avut loc cea mai groaznică oroare a acestui război, masacrul din noaptea de Sf. Bartolomeu.

Au fost ucişi 50.000 de hughenoţi în Pariş, dar şi în alte oraşe din Franţa.

Protestanţii erau decapitaţi, fie aruncaţi pe geam, sau pur şi simplu înjunghiaţi. Nu se mai ţinea cont de nimic, toate normele morale şi umane erau încălcate în numele religiei.

În acea noapte, cele mai oribile crime poate din istoria Franţei s-au petrecut şi doar în numele religiei.

Acest război de neînţeles a fost o rană majoră în inima Franţei, pentru care a suferit multe zeci de ani. Economia, cât şi expansiunea socială au fost suprimate de rănile unui conflict fără sens.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img