sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Masurile de relaxare continuate in Slovacia

Distribuie:

Publicat:

lovacia a redeschis miercuri terasele restaurantelor, toate magazinele din afara marilor mall-uri şi alte afaceri mici, accelerând măsurile de redeschidere şi revigorare economică, după ce a constatat succesul peste aşteptări al măsurilor de limitare a răspândirii noului coronavirus, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Guvernul de la Bratislava, care a luat decizia de a deschide micile magazine încă din data de 22 aprilie, a dat undă verde şi organizării de servicii religioase şi a nunţilor, chiar dacă acestea din urmă pot fi organizate cu un număr limitat de invitaţi, potrivt Agerpres.

Măsurile restrictive împotriva noului coronavirus au fost relaxate substanţial, miercuri, după ce autorităţile slovace au decis ca stadiile doi şi trei ale planului de redeschidere să fie contopite.

Deciziile de miercuri, care permit şi redeschiderea frizeriilor şi saloanelor de înfrumuseţare, sunt motivate de faptul că testele au indicat în ultimele 11 zile consecutive creşteri foarte mici ale numărului de noi infectări – sub zece noi cazuri pe zi.

Conform ultimului bilanţ, Slovacia a înregistrat 1.429 de cazuri şi 25 de decese, iar mai mult de jumătate dintre persoanele bolnave s-au însănătoşit.

Această ţară din Europa centrală, cu o populaţie de 5,5 milioane de locuitori, a înregistrat mult mai puţine cazuri de infectare cu coronavirus decât ţările vecine, după ce a luat măsuri rapide de închidere a graniţelor şi a impus populaţiei şi alte măsuri dure pentru a stopa răspândirea noului virus, comentează Reuters.

Astfel, aminteşte Reuters, Slovacia a fost una dintre primele ţări din Europa care a interzis călătoriile internaţionale, apoi a impus o carantină obligatorie de 14 zile în centre administrate de stat pentru persoanele care se întorceau din străinătate şi a ordonat purtarea obligatorie a măştilor în public.

Premierul Igor Matovic a precizat că următoarea etapă de relaxare va intra în vigoare cel mai devreme la 20 mai şi vizează deschiderea mall-urilor, a teatrelor şi cinematografelor. Ultima etapă de relaxare vizează redeschiderea şcolilor şi a grădiniţelor, precum şi permiterea adunărilor publice şi a competiţiilor sportive cu participarea publicului.

Conform experţilor, economia slovacă va avea serios de suferit din cauza măsurilor de închidere şi izolare împotriva răspândirii noului coronavirus. Banca Centrală slovacă a preconizat că Produsul Intern Brut se va contracta cu între 5,8% şi 13,5% în acest an.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img