miercuri, 24 aprilie, 2024

Medic nefrolog: consumul de lichide este extrem de important în prevenirea afecţiunilor renale

Distribuie:

Publicat:

Când să ne facem griji pentru sănătatea rinichilor noştri, care sunt simptomele care trebuie să ne dea de gândit în a contacta un medic nefrolog şi cât de vulnerabili sunt pacienţii cu probleme renale în cazul îmbolnăvirii cu Covid-19? Dr. Grigore – Costin Tomulescu, medic nefrolog, disponibil pentru evaluări la distanţă pe platformaMedicentrum.ro, aduce lămuriri cu privire la întrebările de mai sus şi face recomandări importante pentru menţinerea sănătăţii renale.

Care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confruntă pacienţii care vă contactează prin platforma de telemedicină?

Cele mai frecvente probleme cu care se confruntă pacienţii care mă contactează pe platforma de telemedicină sunt creşterea creatininei serice şi/sau a ureei sangvine, infecţiile urinare recidivante, litiaza renală, precum şi nefropatia diabetică, prezentă la un pacient cu istoric îndelungat de diabet zaharat.

Care sunt simptomele care ar trebui să ne facă să căutăm un nefrolog?

Simptomele sau semnele cel mai des întâlnite care arată necesită discuţiei cu un medic nefrolog sunt:

– Mirosul neplăcut al urinei ce poate apărea în infecţiile de tract urinar sau mirosul modificat al urinei atunci când se asociază cu diabetul zaharat;

– Culoarea modificată a urinei, care în mod normal este clară şi de culoare galben deschis. Modificarea culorii în maro poate indica spre exemplu afecţiuni hepato-biliare. Urina de culoare verde poate apărea în urma folosirii unor medicamente precum albastrul de metilen sau în infecţia urinară cu anumite bacterii.

– Tulburările de micţiune, precum creşterea frecvenţei urinărilor, senzaţia de usturime la urinare, durerea din timpul urinării, retenţia şi incontinenţa urinară şi nevoia imperioasă de a urina.

– Hematuria, prin care se înţelege prezenţa sângelui în urină, poate indica de la prezenţa unei infecţii urinare şi până la probleme renale complexe.

– Edemele care apar atunci când excesul de lichide din organism nu mai poate fi eliminat cu uşurinţă, acestea fiind reţinute în corp. Cele mai frecvente localizări ale edemelor sunt la nivelul pleoapelor, feţei, membrelor inferioare, fiind mai accentuate dimineaţa.

– Durerea lombară, prezentă în afecţiuni renale precum colica renală, litiaza renală sau pielonefrita acută.

Care sunt analizele pe care ar trebui să le facem şi la ce interval pentru a putea identifica o problemă renală din timp?

Continuarea pe clicksanate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img