vineri, 19 aprilie, 2024

Medic ORL explică: De ce apare durerea de cap după ce te-ai vaccinat anti-COVID și cum o poți combate

Distribuie:

Publicat:

Foarte multă lume acuză dureri de cap post-COVID. Durerile de cap sunt dintre cele mai frecvente efecte secundare pe care persoanele vaccinate le resimt, alături de durere la nivelul brațului, febră sau oboseală. Medicul ORL Ioana Vodă ne va spune de la ce apar de fapt aceste dureri de cap și mai ales cum le putem combate.

“Durerile de cap, pot apărea din multe lucruri. De la faptul că nu am mâncat, până la o hipoglicemie sau dacă avem hipotensiune. Boala COVID-19 este o infecţie cu un virus neurotrop. Pe lângă ca facem febră, virusul merge pe filamentele nervoase, ne dă lipsă de gust şi miros, dar şi dureri de cap”, a spus medicul ORL Ioana Vodă potrivit doctorulzilei.ro

Durerile de cap post-vaccin

“Avem dureri de cap post-vaccin, avem insomnii, pe mecanisme trombotice, endoteliale. Atât virusurile, cât şi vaccinurile pot da patologie de capilar, de vase de sânge foarte, foarte mici. Astfel, o vasodilataţie în cap, înseamnă o hipertensiune sau o vasodilataţie prea mare înseamnă o hipotensiune. Deci, şi prea mult şi prea puţin, creierul suferă şi avem dureri de cap.

Este firesc să ne doară capul. În astfel de situaţii, este indicat să luăm clasicul paracetamol pentru 1-3 zile.

Durere de cap

Trebuie verficat dacă avem sinuzite cronice, dacă am făcut sindroame migrenoase. Migrenele reprezintă un mecanism histemic pe un nerv. Acest nerv are trei ramuri şi poate să ne doară doar o ureche sau dintele, deci, durerea să migreze.

Nu este normal să ne doară capul după trei luni după o infectarea cu SARS-CoV-2, decât dacă avem ceva asociat”, a mai precizat medicul.

Nasul şi gâtul, cele mai infestate organe cu bacterii

“Nasul şi gâtul sunt cele mai infestate organe cu bacterii şi virusuri, deci este normal să se suprainfecteze uşor. Deci, putem face sinuzite după o infecţie virală cu patologie supraadaugată”, mai transmite medicul ORL.

Cum ne recuperăm gustul şi mirosul post-COVID?

“Este o mare provocare. Se numeşte mecanism de reeducare. Este un proces cognitiv. Le facem teste şi descoperim că post-COVID, sunt recunoscute aromele dulci, vanilia de exemplu.

După efectuarea acestor teste, îi trimitem acasă cu nişte picături, vitamine sau aerosoli cu cortizon. Câteva medicamente care să stimuleze mecanismele respective şi îi învăţăm cum să facă reeducarea mirosului. Creierul reînvaţă să miroasă. Este un exerciţiu pentru care trebuie să fii foarte ambiţios.

Gustul este foarte strâns legat de miros şi este acelaşi lucru. Învăţăm la fel ce gust au anumite alimente”, a mai precizat medicul Ioana Vodă.

COntinuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img