miercuri, 24 aprilie, 2024

Medic: “Una dintre sursele importante de obezitate sunt sucurile”

Distribuie:

Publicat:

In cadrul unui seminar despre nutritie, dr. Simona Tivadar, medic primar de diabet, nutritie si boli metabolice, a avertizat asupra faptului ca una dintre sursele importante de obezitate sunt sucurile.

„Adevarul stiintific e simplu: dupa ce ai mancat, trebuie sa faci ceva“, a afirmat dr. Simona Tivadar, medic de diabet, nutritie si boli metabolice. Mananci cartofi prajiti in ulei, dimineata la ora 11.00 la mall si apoi te duci la film. Popcorn inecat in ulei si apoi stai pe scaun in sala de cinema. Chipsuri seara la televizor. In conditiile in care nici nu dormim pe balcon ca sa fie frig si nici pe salteaua cu arcuri pe care eventual sa sarim pentru a arde caloriile, a mai spus medicul.

Intervalul de timp in care ar treui sa consumam caloriile ingurgitate este relative strans: cinci ore. Altminteri, riscam ca ele sa se depuna, avertizeaza medicul nutritionist. „Ca nu-ti pui benzina in masina cand ajungi la destinatie. In societetea moderna, oamenii au pretentia sa nu manance toata ziua si cand vin seara acasa sa toarne o gramada de mancare compensator in corp. La fel de absurd cum ai pretinde sa-ti pui benzina la Constanta cand pleci la mare. Benzina o pui in Bucuresti si la Constanta, eventual, pui ce ai consumat. Exact asa este si cu mancarea. Obiceiul acesta de a sari peste micul dejun, peste masa de pranz sau de a manca o prostie, cat sa nu te doara stomacul si de manca sase feluri la cina este cel mai obezogen obicei cu putinta si profund nesanatos“.

Medicul a invitat publicul sa se gandeasca la cat de multe alimente moderne exista aceasta combinatie glucide – grasimi care este o bomba calorica si care noua ne place. „Cu cat este mai densa caloric mancarea, cu atat mai tare se activeaza mecanismelede recompensa din creier. Ne place mancarea densa caloric, ne place painea cu slanina, ne plac carnatii cu paine si cartofii prajiti in ulei. Pentru ca, in decursul istoriei noastre am rabdat de foame. Am trait perioade lungi de foamete si perioade scurte de supraalimentare cand reuseam sa vanam. Si atunci ne hraneam cat mai dens, pentru a rezista la foamea care va veni. In afara de asta, generatiile care suntem aici suntem urmasii supravietuitorilor, adica aceea care se ingrasa cum se uita la mancare si nu slabesc cand da foametea. Asa ne-am selectat“. Cei care mancau oricat si nu se ingrasau si apoi dadea foametea si se uscau pe picioare, aceia nu au mai avut urmasi. „Au murit de foame pentru ca trei milioane de ani am tot murit de foame. Si avem mancare de prin anii 60. Pe jumatate din planeta. Si acesta este motivul pentru care obezitatea a crescut foarte mult“, a explicat dr. Tivadar. „Una dintre sursele importante de obezitate sunt sucurile de fructe sau de nefructe, tot surse de zaharuri. Ele inseamna zahar picurat incontinuu intr-un metabolsim care nu are ce sa faca cu el si il va stoca sub forma de grasime. Ba, mai mult decat atat, comanda catre corp e similara situatiei in care postasul ar veni la dvs. in fiecare zi cu o sacosa de bani. Ce ati face? V-ati deschide conturi, v-ati cumpara seifuri. Si organismul face acelasi lucru: cand vine energie care nu are nevoie da comanda de inmultire a celulelor grase. Acesta e un proces patologic. Nu-i voie sa se inmulteasca celulele grase dupa o varsta. Trebuie sa ramana identice ca numar si sa creasca – cand ne ingrasam – in umplere. In functie de ceea ce mancam noi si cat efort fizic facem“.

„In clipa in care incepe inmultirea de celule grase am plecat pe drumul spre obezitatea morbida. Acest fenomen patologic de inmultire a celuleor grase are loc in felul acesta. Pentru ca picuram energie intr-un metabolism, fara sa o cheltuim“. Medicul nutritionist a insistat asupra faptului ca orice aliment este sanatos, nimic nu-i interzis. „Incetati cu alimentele bune si nebune. Nu exista un aliment bun. Ce inseamna bun? Cum il definim? E bun si pentru gravide, si pentru soldati in termne, si pentru babe? Ce conteaza e proportia in care le mananci, momentul  zilei si ce activitate fizica faci dupa“. Potrivit acesteia, un fresh de portocale –  220 de mililitri se obtine cam din 4-5 fructe. „Portocalele au 8% zaharuri sau carbohidrati. Adica 40 de grame de carbohidrati sau glucide, echivalent cu 4 felii de franzela. Fructele stau in stomac cel putin 1,5 ore, si stimuleaza diferit secretia de insulina din pancreas, in timp ce freshul pleaca din stomac in 30 de minute, se absorb repede si mulg pancreasul de insulina“. „Asociatia Americana de Pediatrie a spus in gura mare ca nu dam copiilor sucuri din momentul in care pot sa mestece fructe. Decat in situatii speciale: cand un copil are febra si nu mananca, nu poate sa-si ia nutrientii. Si-i dai niste glucide ca sa nu scoata din rezerve“, a conchis dr. Simona Tivadar.

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img