vineri, 26 aprilie, 2024

Medicamentele care trebuie să fie păstrate la frigider. Pot deveni periculoase dacă nu sunt ținute la rece

Distribuie:

Publicat:

Există câteva categorii mari de produse care au indicaţia de a fi păstrate la temperaturi joase, în mod normal. Insulinele , medicamentele pentru afecțiuni hepatice și ovulele care se administrează intravaginal trebuie păstrate la frigider. Totodată, majoritatea soluţiilor oftalmice și anumite preparate magistrale (preparate în farmacii) trebuie să stea la rece.

Este foarte important să citești condițiile de păstrare ale medicamentelor pe care le iei, atrag atenția farmaciștii. Sunt medicamente pentru care este obligatoriu să fie păstrate la frigider, iar respectarea acestei condiții va face ca el să fie eficient. În caz contrariu, nu numai că își pierde din proprietăți, ci poate dăuna grav sănătății.

Ce medicamente trebuie să păstrăm la frigider

După condițiile de păstrare, medicamentele se împart în trei mari categorii: cele care pot fi păstrate la temperatura mediului ambiant (dar sub 25 grade Celsius), medicamente ce trebuie să fie ținute la loc răcoros (între 15 şi 25 de grade Celsius) şi medicamente care necesită o temperatură între 2 şi 8 grade Celsius, astfel se cere păstrarea la frigider.

Pentru toate medicamentele este indicat să se păstreze și ambalajul în care au fost cumpărate, acesta având și rol de protecție. În cazul medicamentelor pentru care se indică păstrarea la temperaturi între 2 şi 8 grade Celsius, recomandarea se face pentru că au în componenţă elemente active care nu pot fi garantate în alte condiţii.

Există câteva categorii mari de produse care au indicaţia de a fi păstrate la temperaturi joase, în mod normal. Insulinele pentru diabetici, medicamentele pentru afecțiuni hepatice și ovulele care se administrează intravaginal trebuie păstrate la frigider. Totodată, majoritatea soluţiilor oftalmice și anumite preparate magistrale (preparate în farmacii) trebuie să stea la rece.

„Se poate degrada produsul. Faci mai puţină insulină, să zicem, dar uneori, la temperaturi mai înalte, se degradează în produşi toxici anumite medicamente“, a explicat farmacistul Ion Dogaru, care a precizat că înainte de punerea pe piaţă medicamentele sunt supuse unor teste specifice, ce garantează stabilitatea produsului pentru o anumită perioadă, în anumite condiţii.

De asemenea, este de evitat păstrarea medicamentelor la frigider atunci când producătorul indică altceva (şi recomandă păstrarea „la loc răcoros“, adică între 8 şi 15 grade Celsius, sau „la temperatura camerei“, adică peste 15 grade Celsius, dar mai puţin de 25 grade Celsius). Când nu există această indicaţie, temperaturile scăzute fac cel puţin la fel de mult rău ca şi cele prea ridicate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img