joi, 18 aprilie, 2024

Medicii de familie continua PROTESTUL. Romanii nu pot obtine trimiteri sau retete compensate

Distribuie:

Publicat:

Medicii de familie continua seria protestelor. Mai exact, 25 la suta dintre cadrele medicale sunt nemultumite ca nu au un acord cu autoritatile, astfel incat sa aiba un castig decent.

Este a doua zi in care foarte multi romani nu pot obtine trimiteri sau retete compensate din cauza protestului medicilor de familie.

La protestul de astazi participa un sfert dintre doctori – jumatate fata de cat protestau ieri – anunta Casa Nationala de Asigurari.

Doctorii sunt nemultumiti ca nu au un acord cu autoritatile, astfel incat sa aiba un castig decent. Ei acuza probleme grave in sistem, ce trebuie rezolvate de indata.

Un exemplu este acela ca, in ultimii cinci ani, cel putin 6.000 de doctori au facut servicii medicale pe care sistemele informatice le-au invalidat.

Cei mai afectati de proteste sunt pacientii care nu pot obtine trimiteri sau retete compensate

„Pornim de la premisa ca decidentii nu au inteles nimic. Nu au inteles ca nu am dorit sa ajungem aici. Si mai ales, nu au inteles ca daca ne pun pumnul in gura nu inseamna ca problemele sistemului medical se rezolva.

Daca suntem majoritari cei care considera ca trebuie sa continuam, vom continua”, spune dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie.

„Un medic care a platit retetele pentru ca i s-au imputat va fi foarte atent cand va da in continuare retete, pentru ca nu ne permitem sa platim medicamentele oamenilor sau vom ruga pacientii sa dea declaratii ca, daca ni se imputa retetele, atunci le vor plati ei. Nu ne permitem sa mergem asa in continuare”, adauga ea.

Pe de alta parte, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a transmis printr-un comunicat o lista a afectiunilor pentru care pacientii nu au nevoie de trimitere de la medicul de familie pentru a fi consultati de medicii specialisti din ambulatorii.

Printre aceste afectiuni se numara: infarct miocardic, TBC-ul, astmul bronsic, glaucom, diabetul zaharat si leucemia, iar copiii de pana intr-un an pot fi vazuti de specialist indiferent de afectiune.

Intre timp, reprezentantii medicilor de familie sustin ca multi dintre ei au renuntat la protest pentru ca au fost amenintati ca vor fi inlocuiti cu rezidentii care au picat examenul de rezidentiat, dar si ca pacientii au fost sfatuiti sa se mute pe lista medicilor care ofera servicii decontate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img