News Flash:

Medicii de familie vasluieni spera degeaba. Majorarea salariilor in sistemul medical nu ii vizeaza

27 August 2015
1833 Vizualizari | 1 Comentarii
Singurii doctori care nu sunt vizati de majorarile salariale anuntate de Guvern sunt medicii de familie. Acestia sunt platiti in functie de serviciile medicale pe care le ofera pacientilor de pe lista lor. Reprezentantii medicilor de familie spun, insa, ca maririle salariale sunt meritate, dar sistemul este in continuare subfinantat.

„Medicii de familie, ca si cei din ambulatoriul de specialitate, dar si din centrele de permanenta sunt platiti prin alta metoda, in functie de serviciile pe care le efectueaza, de listele de pacienti pe care le au, de numarul de consultatii si de anumite tipuri de consultatii pe care le fac pacientilor, iar cei din centrele de permanenta sunt platiti pe tarif orar. De regula, banii care se aduna sunt extrem de putini, la fel cum sunt platiti toti medicii din tara asta. Mai mult, noi avem si angajati. Daca se intampla cresterea salariilor celor care sunt angajati in sistem, asa cum a fost discutia, sa nu uitam ca avem angajate asistente din Romania si aceste salarii trebuie crescute”, a declarat Sandra Alexiu, vicepresedintele Societatii de Medicina a Familiei.

Asa se ajunge ca in multe sate oamenii sa nu beneficieze de asistenta medicala. Peste 1.600 de locuitori ai comunei Viisoara au ramas cateva luni fara medic de familie, dupa ce acesta a emigrat in Uruguay. Potrivit primarului Liviu Parciu, niciun medic nu s-a aratat dispus sa preia pacientii. Problemele din medicina primara din judetul Vaslui se acutizeaza de la o luna la alta. Cabinete care se darama peste pacienti sau instrumentar invechit si lipsa aparaturii medicale performante sunt doar cateva dintre caracteristicile negative ale medicinei primare. La toate acestea se adauga o alta mare problema: numarul insuficient de medici de familie. Nici spitalele nu au personal suficient pe posturile normate, motiv pentru care se descurca foarte greu. In anul 2014, sute de sateni din zonele indepartate ale judetului nu au medic de familie, oamenii fiind lasati in voia sortii sa se trateze cu leacuri babesti.

La nivelul judetului ar mai fi nevoie de cel putin 20 de specialisti. Lipsa infrastructurii, saracia din localitatile rurale fara perspective nu reprezinta deloc puncte de atractie pentru medici. Potrivit CJAS,  s-a ajuns ca medicii existenti sa aiba pe liste si 2.500-3.000 de pacienti.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1435 (s) | 34 queries | Mysql time :0.046365 (s)