News Flash:

Medicii gasesc, cu greu, resurse pentru a-i ingriji, iar drama celor mici este greu de descris.

14 Iulie 2016
1461 Vizualizari | 0 Comentarii
In fiecare an in judetul Vaslui sunt inregistrate cazuri de nou-nascuti supusi unor tratamente inumane, abandonati in spitale de proprii parinti Una dintre cauze este saracia, iar indiferenta comunitatii amplifica astfel de drame. Medicii gasesc, cu greu, resurse pentru a-i ingriji, iar drama celor mici este greu de descris.

 Majoritatea ajung in grija unor asistenti maternali profesionisti. Unele mame fug din spital imediat dupa nastere si motiveaza ca nu-si iau acasa copiii deoarece nu-i pot intretine. “S-a constatat, in ultimii ani, ca principala cauza pentru care mamele si-au parasit bebelusii imediat dupa nastere o reprezinta lipsa resurselor financiare. Exista destule cazuri in care aceeasi femeie abandoneaza mai multi copii. Este clar ca vechea mentalitate, conform careia «in cazul in care eu nu sunt in stare sa-mi intretin copilul, trebuie s-o faca statul in locul meu», la care a contribuit si starea economica precara, se mentine”, ne-a declarat Ionel Armeanu, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui.

De la inceputul anului, un numar de 19 de bebelusi au fost parasiti de cele care le-au dat viata in spitalele vasluiene. Cele mai multe cazuri de abandon, respectiv 10, au fost la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, sapte la Spitalul Barlad si doua la Maternitatea Husi. Din cei zece sugari abandonatI la Vaslui, pentru 6 mamele au cerut sa iI ia statul, iar 4 copii au fost efectiv abandonati. Chiar daca aici beneficiaza de conditii umane de cazare, micutii nu vad soarele, nu au respirat aerul de afara si cunosc doar afectiunea cadrelor medicale, care, din cauza volumului mare de munca, abia gasesc cateva minute sa se joace cu ei. Sefii spitalelor au solicitat interventia DGASPC, institutie care a instituit masuri speciale de protectie pentru cei bebelusii abandonati. „Daca vorbim de mame minore, un motiv al abandonului este si lipsa educatiei”, a mentionat Armeanu. Nou-nascutii abandonatI au ajuns in grija asistentilor maternali profesionisti sau in centre maternale. „Este o practica veche, intalnita mereu. Unele mame, pur si simplu, fug din spital, altele anunta abandonul. Spun ca nu-si iau acasa copiii deoarece nu-i pot intretine. Cauzele sunt, de cele mai multe ori, lipsa de educatie, saracia, familiile dezorganizate”, a declarat managerul Spitalului Judetean, Ana Rinder. La Vaslui, pentru ingrijirea bebelusilor abandonati nu exista nici suficienti bani si nici personal care sa se ocupe special de ei. Solutia ar putea fi infiintarea unui spital regional de copii, care sa acopere intreaga zona a Moldovei.

vaslui
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1161 (s) | 34 queries | Mysql time :0.042677 (s)