vineri, 19 aprilie, 2024

Medicina vine cu o premiera si cu o veste excelenta: gena bolii Alzheimer a fost neutralizata in creierul uman, deschizand calea pentru un remediu

Distribuie:

Publicat:

O gena asociata cu boala Alzheimer a fost neutralizata in celulele nervoase pentru prima data. Savantii de la Gladstones Institutes din San Francisco „au oprit” o proteina asociata cu gena apoE4, care afecteaza neuronii, ceea ce duce la dementa.

Medicina vine cu o premiera si cu o veste excelenta: gena bolii Alzheimer a fost neutralizata in creierul uman, deschizand calea pentru un remediu. Avand doar o copie a genei apoE4 dubleaza riscul aparitiei bolii Alzheimer, in timp ce doua copii cresc de 12 ori riscul aparitiei bolii, scrie Daily Mail. Doar in Statele Unite, Alzheimer-ul afecteaza circa 5,5 milioane de oameni. Celulele donate de pacientii cu Alzheimer care cuprindeau doua copii a apoE4 au fost comparate cu cele normale, care nu produceau gena. Rezultatele sugereaza ca prezenta genei apoE4 cauzeaza deteriorarea tesutului nervos, care ar fi evitata prin neutralizarea genei.

Compusul care inhiba proteina de la baza apoE4 a fost testat numai in conditii de laborator, iar cercetatorii lucreaza in continuare pentru imbunatatirea acestuia pentru a fi testat direct pe pacienti. „Dezvoltarea unui medicament impotriva bolii Alzheimer a fost in mare parte o dezamagire in ultimii zece ani. Multe merg bine pe soareci, dar esueaza in testele clinice”, a precizat Yadong Huang, autorul studiului. „Una dintre problemele din domeniu a fost cat de inexacte sunt studiile pe soareci”. „Alzheimer va deveni ceva ca HIV”, a precizat Michel Goedert, de la Universitatea din Cambridge, un cercetator proeminent in domeniul bolii Alzheimer. „Va fi acolo dar va fi controlata sau diminuata de tratamente. Nu va mai fi o problema majora a societatii”.

sursa: eva.ro
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img