joi, 28 martie, 2024

Medicul care a renuntat la cariera in Germania pentru a se intoarce in Romania, intr-un spital din provincie

Distribuie:

Publicat:

Cand citesti povesti de viata, precum cea a medicului Mihaela Albu, nu se poate sa nu te intrebi cum pot exista inca oameni de acest fel, dornici sa ajute, sa se puna in slujba altora, uneori, privind din exterior problema, chiar impotriva propriului bine. Medicul Mihaela Albu s-a specializat in Germania, in chirurgie plastica si reparatorie, dar a ales sa se intoarca in Romania si sa faca performanta la Spitalul Judetean din Bistrita, unde conduce operatii complexe. Mihaela Ioana Albu are 35 de an si este originara din Alesd, judetul Bihor. Spune ca inca din adolescenta si-a cunoscut vocatia si si-a dorit sa urmeze medicina si sa ajute oamenii, influentata de decesul rapid si fara un diagnostic edificator al bunicilor sai

A intrat la Facultatea de Medicina din Cluj-Napoca, iar din anul II s-a a ales specializarea in chirurgie plastica si microchirurgie reparatorie, atrasa de inovatiile din acest domeniu de activitate. In perioada 2014-2016 a avut sansa sa faca doi ani de rezidentiat in Germania, la Spitalul ”Rotes Kreuz“ Kassel, sub indrumarea profesorului Ernst Magnus Noah, la acea vreme, presedintele Asociatiei Chirurgilor Esteticieni din Germania. Desi era in Germania, o tara care o fascina de cand se stie, si avea gandul de a se stabili acolo, in 2016 a luat decizia de a se intoarce in tara. 

”Am avut multe de invatat de la el profesorul Ernst Magnus Noah pe partea de estetica, dar si reconstructiva. Germania dintotdeauna m-a fascinat. Am avut posibilitatea sa raman. Am inceput sa simt insa ca nu mai am viata sociala si nu ma regaseam din punct de vedere personal. Profesional pot sa spun ca aveam de toate. Si aici, la Bistrita, programul a devenit incarcat, dar am libera alegere cat imi depasesc programul de zi cu zi“, explica Mihaela Ioana Albu.

A decis sa se stabileasca la Bistrita, datorita increderii pe care i-au dat-o managerii spitalului judetean in proiectul pe care il administrau – o unitate medicala reabilitata, in care au fost investiti cu milioane de euro, bani de la stat sau din fonduri europene.  Despre investitiile de la Bistrita i-a vorbit sotul sau, care lucreaza, de asemenea, in domeniul medical. Mihaela Albu a fost primul chirurg plastician angajat vreodata la Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita care a avut norocul de a-si alege aparatura, iar conducerea unitatii medicale i-a pus la dispozitie tot ce a cerut.

”Am avut norocul sa primesc dotarile de care am avut nevoie ca sa pot sa-mi desfasor activitatea si sa fac operatii, de la cele mai simple la cele mai complexe. Tot ce am avut nevoie, de la microscop, la motor chirurgical, toata aparatura necesara mi-a fost achizitionata“, spune medicul. 

In medie, medicul face in jur de 500 de operatii anual, multe dintre acestea complexe, care ar fi putut fi efectuate, in lipsa ei, doar in marile centre universitare din Romania.

Cea mai complicata operatie condusa de medicul Mihaela Albu a avut loc la inceputul anului 2018. Pacientul a venit tocmai de la Sibiu pentru a se opera Bistrita, pentru ca Mihaela Albu a fost printre putinii medici din tara care s-a incapatanat sa-i salveze piciorul, ceilalti recomandandu-i amputarea.

”Am avut un pacient din Sibiu cu o infectie osoasa veche, cronica. Din ce am inteles eu s-a adresat si altor centre si i s-a propus amputarea, dupa care a fost in strainatate, unde i s-a propus aceeasi operatie care i-am propus-o si eu, insa la un pret mult prea mare si atunci s-a decis sa vina in Bistrita. S-a inlocuit portiunea de os cu o bucata luata de la gamba opusa, s-a luat cu vasele de sange, cu artera, cu vena si s-au transferat la celalalt picior. Estimativ 12 ore a durat interventia, am avut doua asistente care m-au ajutat si un coleg ortoped cu care am colaborat pentru fixarea osului. Acum pacientul merge pe picioarele lui“, povesteste medicul Albu.

Pacientul care a ales sa se opereze la Bistrita a mai incercat intr-un spital din Ungaria, unde i-ar fi cerut 18.000 de euro pentru o astfel de interventie. La Bistrita s-a operat gratuit, avand asigurare de sanatate.

”In Bistrita se fac aceleasi operatii ca si in centrele universitare, cel putin din punctul meu de vedere. Nu sunt cazuri pe chirurgie pastica care sa nu poata fi rezolvate la Bistrita si sa mearga in alta parte. Cam asta mi-am dorit. Cand am venit in Bistrita mi-am dorit sa pot sa fac aceeasi performanta cum se face in Cluj si Targu Mures, pentru ca fac asta cu pasiune si daca mi-ar fi redus activitatea acest oras cred ca nu mi-as fi dorit sa raman“, marturiseste medicul Albu.

Potrivit tanarului medic, desi o operatie de 12-13 ore pare istovitoare, orele zboara repede. Oboseala extrema se simte abia dupa ce iesi din operatie. Spune ca cea mai mare implinire spune ca este cand vede ca un pacient a ajunge la spital in stare grava si reuseste dupa un timp sa se intoarca sanatos la familia lui.

”Initial, cand am ales chirurgia plastica, am ales-o pentru partea de estetica. Imi doream sa vad oamenii fericiti si impliniti. Asta e o parte importanta din punct de vedere social. Sunt multi pacienti care isi reduc viata sociala din cauza complexelor. De asemenea, ma fascineaza foarte mult si microchirurgia, care este mai complexa“, mai spune medicul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img