sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Medicul roman care a descoperit o metoda inovativa de tratament pentru boala Parkinson

Distribuie:

Publicat:

Multumita unui tratament inovativ, descoperit in urma unor cercetari realizate timp de 19 ani, un medic din Constanta le ofera o sansa la o viata mai buna celor care sufera de Parkinson. Bolnavii pot merge singuri si nu mai sunt atat de dependenti de ceilalti. Medicul neurolog Any Docu Axelerad a inceput, in urma cu 19 ani, o cercetare menita sa amelioreze viata celor care sufera de maladia Parkinson. A descoperit o modalitate de a administra tintit tratamentul, iar astfel medicatia isi face mult mai bine efectul.

Dr. Any Docu Axelerad, medic: Se monteaza endoscopic. Endoscopul se introduce pe cale bucala. Apoi, prima parte din sonda, de aici si pana aici patrunde prin abdomen. Apoi, introducem a doua sonda, prin interiorul celeilalte care merge mai departe pana in intestinul subtire, in jejur unde trebuie sa ajunga practic medicamentul.

Catalin Grasa, managerul Spitalui Judetean de Urgenta Constanta: In zona de cercetare are, sa spunem, antecedente pozitive. Intr-adevar, s-a materializat si prin premii. Şi s-a materializat vis a vis de pacienti prin introducerea unor metode inovatoare vis a vis de tratament si cred ca a spus de aceasta metoda cu capsule si utilizarea lor in Parkinson.

Pot beneficia de tratamentul inovativ doar cei care se afla intr-un stadiu avansat al bolii, adica sufera de Parkinson de mai bine de 10 ani.

Dr. Any Docu Axelerad, medic: Sunt si contraindicatii de administrare. Deci, nu se poate indica la cei cu insuficienta cardiaca severa, la cei cu aritmii severe, la cei cu melanoame, deci tumori ale pielii, la cei care au glaucom cu unghi inchis, la cei cu accident vascular cerebral acut.

Interventia prin care este montat dispozitivul nu este una periculoasa.

Dr. Any Docu Axelerad, medic: In momentul in care introducem sonda, noi de fapt perforam peretele abdominal. Endoscopia si acesta manevra de perforatie ar avea un risc teoretic de infectie. Iar acest aparat mentine o conditie de sterilizare perfecta.

Eugen Dumitru, coordonatorul Centrului de Endoscopie din Spitalul Judetean Constanta: Manevra dureaza undeva intre 15 si 20 de minute, cu o sedare usoara. Pacientul este monitorizat tot timpul, nu simte nicio durere nici in timpul procedurii si nici dupa ce se trezeste.

Pacientul ramane in spital doar cateva zile. Iar la externare pleaca cu un dispozitiv care il ajuta sa duca o viata aproape normala.

Dr. Any Docu Axelerad, medic: Asta inseamna ca 16 ore pacientul nostru este activ.

Gheorghe Stanciu sufera de Parkinson de mai bine de 10 ani. Inainte de operatie, era complet dependent de ajutorul celorlalti.

Gheorghe Stanciu, beneficiar al tratamentului: Nu puteam sa ma imbrac singur, nu puteam sa mananc singur, nu puteam sa merg mai mult de 20 de pasi fara sa ma asez. Acuma pot sa merg si o ora intreaga si doua fara sa simt oboseala. Şi ma misc dimineata dupa ce ii dau o doza matinala la pompa merg ca si cand, cateva ore, n-as fi avut boala Parkinson.

Dr. Any Docu Axelerad, medic neurolog: Ştiti, lauda de sine nu este buna, dar am fost premiati pentru calitatea cercetarii la nivel international, premiu care arata ca si Constanta e in cadrul cercetarii internationale un pion deloc de neglijat.

Munca de cercetare nu se opreste aici.

Dr. Any Docu Axelerad, medic neurolog: Poate o sa gasim etape, metode alternative nu numai pentru pacientii cu boala Parkinson, dar si pentru cei cu dementa si cu scleroza multipla.

Tratamentul inovativ este gratuit. sursa: digi24.ro
S.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img