vineri, 29 martie, 2024

Memoria musculara este cat se poate de reala – ceea ce reprezinta o veste buna pentru toti

Distribuie:

Publicat:

Conform unor studii recente, daca ai facut sport si te-ai lasat pentru un timp indelungat, nu vei pleca din nou din acelasi punct, indiferent de starea si aspectul care ar spune ca nu ai facut sport niciodata. Muschii „au tinut minte” atunci cand erau mai vigurosi si au pastrat amintirile acestea in ADN.

Procesul are loc prin ceea ce se numeste epigenetica, care abordeaza modul in care mediul inconjurator poate influenta modul in care activeaza genele; iar acest lucru nu poate fi schimbat. Ce poate fi schimbat este modul in care genele isi exercita influenta. Studiile au aratat ca dieta, stresul, odihna si aditivii chimici pot schimba modul in care anumite gene activeaza, cauzand sau prevenind anumite boli si conditii, scrie descopera.ro, care citeaza Curiosity.

Studiul recent care a dovedit existenta memoriei musculare, publicat in Scientific Reports, a constat in analizarea a opt voluntari pe o perioada de 21 de saptamani, cat a durat un program de antrenament de forta alternat cu o perioada de repaus. Antrenamentele au avut loc de trei ori pe saptamana timp de sapte saptamani. In urmatoarele saptamani, nu s-au mai antrenat deloc, iar apoi au mai participat la sapte saptamani de antrenamente de trei ori pe saptamana. Dupa fiecare faza, cercetatorii au prelevat biopsii din muschi din cvadriceps pentru analizarea ADN-ului.

Dupa examinarea ADN-ului in 850.000 de locuri diferite, au gasit ca anumite gene din celulele musculare erau „marcate” sau „nemarcate”. Marcajele determinau modul in care genele activau, pornindu-le sau oprindu-le. Mai important este ca marcajele au ramas chiar si dupa ce programul de antrenament a fost oprit si pareau sa aiba un efect atunci cand incepeau din nou. De aceea, forta lor a crescut mai rapid in timpul ultimei faze decat in prima faza a experimentului.

O implicatie a studiului este aceea ca exercitiile fizice au un efect pe o durata mai lunga decat s-a crezut anterior. Inseamna ca cei care participa la competitii in diferite sporturi cand sunt copii pot ramane vigurosi si cand devin adulti, iar revenirea la sport dupa o perioada indelungata de repaus este mai usoara decat inceputul de la 0.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img