vineri, 29 martie, 2024

MENTIUNE pentru Barlad la concursul „Cassini – Om de stiinta pentru o zi”

Distribuie:

Publicat:

De cativa ani, NASA (National Aeronautics and Space Administration) si ESA (European Space Agency)organizeaza pentru elevii din intreaga lume concursul „CASSINI – SCIENTIST FOR A DAY”.
 
  La acest concurs, elevii, individual sau in grupe de maxim patru, trebuie sa scrie un eseu de maxim 500 de cuvinte in care argumenteaza motivul pentru care tinta descrisa reprezinta alegerea cea mai buna din perspectiva cercetarii stiintifice, respectiv a descoperirii de lucruri noi despre Saturn si despre inelele si/sau satelitii sai. Capacitatea de comunicare constituie o parte importanta in a fi om de stiinta. In eseul realizatde participanti au contat in primul rand ideile exprimate. Eseurile au fost redactate in limba engleza si in limba romana.                                                                                                                 „ Tintele” din acest an au fost:
Tinta 1: „Gheizerele” de gheata de la polul sud al satelitului Enceladus
Tinta 2: Lacurile de pe Titan
Tinta 3: „Hexagonul” aflat la polul nord al Planetei Saturn
        Categoriile de varsta: 10 – 12 ani (clasele 5-6), 13 – 15 ani (clasele 7-8) si 16 – 18 ani (clasele 9-12).
 Data limita de trimitere a eseurilor a fost 3 aprilie 2017. Eseurile au fost evaluate de catre oameni de stiinta si educatori Cassini.
  La aceasta editie, elevul  Andrei Hobinc, clasa a X-a / Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Barlad indrumat de prof.Ioan Adam – presedintele Asociatiei Astronomice „Sirius”, a participat cu lucrarea „Gheizerele” observate de-a lungul „dungilor de tigru“(tinta 1) si a obtinut MENTIUNE la categoria de varsta corespunzatoare.
          Andrei este un elev la care parametrii definitorii:aptitudine peste medie, motivatie superioara si creativitate, ii asigura succesul in diversele competitii la care participa. Prezenta la concursul „CASSINI – SCIENTIST FOR A DAY” constituie pentru el o experienta cu totul exceptionala.  
          Concursul este inclus in calendarul activitatilor cuprinse in cadrul protocolului de colaborare incheiat intre ROSA (Agentia Spatiala Romana) si MENCS, nr. 9203/13.04.2016, protocol care are ca obiectiv general asigurarea cadrului formal, functional si eficient, in vederea stimularii si sprijinirii activitatilor legate de educatia in disciplinele STEM – stiinte (fizica, biologie, geografie, chimie), tehnologie, inginerie si matematica in institutiile de invatamant preuniversitar din Romania.
***
  Sonda Cassini a fost lansata la data de 15 octombrie 1997 din Cape Canaveral. Calatoria sa spre Saturn a durat sapte ani, timp in care a traversat o distanta de 3,5 miliarde de kilometri. Sonda a intrat pe orbita lui Saturn la data de 30 iunie 2004.
          Printre elementele neasteptate puse in evidenta in urma misiunii Cassini, se numara si descoperirea unor conditii ce pot asigura viata pe doi sateliti ai lui Saturn: Titan, respectiv Enceladus.
         Dupa 20 de ani pe orbita lui Saturn, sonda Cassini isi va duce la bun sfarsit misiunea, intr-un “Mare Final” de la care oamenii de stiinta asteapta informatii noi si inedite pe masura ce sonda se va apropia tot mai mult de planeta si in cele din urma isi va gasi sfarsitul pe gigantul gazos.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img