marți, 23 aprilie, 2024

Merkel, mesaj dur pentru Erdogan

Distribuie:

Publicat:

Cancelarul german Angela Merkel i-a transmis luni presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan ca Germania se opune vehement reintroducerii pedepsei cu moartea in Turcia si ca o astfel de masura ar impiedica Turcia sa devina stat membru al Uniunii Europene, a declarat o purtatoare de cuvant a guvernului german.

“Cancelarul i-a cerut presedintelui (turc) sa respecte principiile proportionalitatii si statul de drept in raspunsul pe care il va da statul turc (la tentativa de lovitura de stat)”, a precizat purtatoarea de cuvant, adaugand ca recentul val de arestari si destituiri din Turcia genereaza o mare ingrijorare.

Merkel i-a spus de asemenea lui Erdogan, in cursul unei convorbiri telefonice, ca o reintroducere a pedepsei cu moartea in Turcia nu este “in niciun caz compatibila” cu obiectivul sau de a adera la UE, a adaugat purtatoarea de cuvant.

Amintim ca presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat ca tara sa trebuie sa evite “orice intarziere” in reintroducerea si aplicarea pedepsei cu moartea, abolita oficial in anul 2004, in pofida numeroaselor apeluri internationale ca responsabilii pentru tentativa de lovitura de stat din noaptea de vineri spre sambata sa fie tratati respectandu-se regulile statului de drept.

Pedeapsa cu moartea a fost abolita oficial de Turcia in urma cu 12 ani, ca parte a ofertei facute de Ankara pentru a adera la Uniunea Europeana.

“Cred ca Guvernul va discuta cu opozitia, iar decizia va fi luata fara indoiala”, a promis Erdogan, duminica, in fata unei multimi de sustinatori care scanda “Vrem pedeapsa cu moartea!” (pentru pucisti – n.red.)”.

“In democratie, deciziile trebuie luate in functie de ceea ce isi doreste poporul”, a mai spus presedintele Turciei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img