joi, 18 aprilie, 2024

Metoda brevetată de un român care reduce facturile la gaze cu până la 70 la sută. E nevoie de o investiție minimă

Distribuie:

Publicat:

Românii caută metode de a reduce facturile la gaz, însă răspunsul ar putea veni de la un inginer din Baia Mare, care a brevetat o invenție spectaculoasă. Inventatorul spune că facturile pot fi reduse chiar și cu 70%. Mai multe instituții publice au adoptat deja invenția băimăreanului și se pare că această funcționează foarte bine. Testul a fost făcut deja iarna trecută, când s-au făcut economii importante la gaz.

Metoda brevetată de un român care reduce facturile la gaze cu până la 70 la sută

Iarna stă să vină, iar multe școli din România se gândesc deja să pună lacătul pe timpul iernii, directorii fiind foarte speriați de costul pe care vor fi nevoiți să îl plătească pentru energia consumată pentru încălzirea claselor. Ei bine, această problemă se pare că a fost rezolvată de mai multe instituții din Baia Mare, care au adoptat invenția care reduce consumul de gaz.  

Invenția este una simplă și constă într-un robinet care se blochează la o temperatură anume. Sistemul oferă aceeași putere de încălzire la toate caloriferele legate în rețea şi asigură facturi mult mai mici. Invenția ți-a câștigat deja popularitate în oraș, iarna trecută, când s-a dovedit a fi foarte eficientă chiar și în clădirea primăriei din comuna Mireșu Mare. Pe holurile primăriei a fost setată iarna trecută o temperatură de 16 grade Celsius. iar în birouri angajații au putut să seteze temperatura dorită. Rezultatul: facturile au scăzut cu 48%.

Invenția, implementată la primărie, dar și la școală

„Nu poți regla mai mult decat am stabilit iniţial, că trebuie să fie temperatura în acel loc.  La școala generală din localitate, cea mai mare economie s-a făcut în luna martie, de peste 600 de metri cubi. Sistemul implement a ajutat și la menținerea unei temperaturi constante în toate sălile de clasă, 21 de grade”, a declarat Ioan Mătieș, primarul localității Mireșu Mare.

Invenția care reduce factura la gaz a fost implementată și la școala din localitate, unde a făcut minuni, iarna trecută. „În momentul în care afară este mai cald, se reduce puţin temperatura din robinet şi atunci temperatura este potrivită pentru ambientul clasei. Când ajunge temperatura camerei la cea programată de acei robineţi, ei închid practic agentul termic şi nu îi dau voie să meargă prin instalaţie. Diferit de un robinet normal pentru calorifer, această invenție funcționează cu un gaz și se adaptează temperaturii aerului, nu a apei calde din conducte”, a spus Dorel Merciu, directorul școlii.

Inventatorul Dumitru Matei, inginer de meserie, a spus care este secretul invenției sale. „E primul robinet care are în capul termostatat gaz. E de 5 ori mai sensibil decât cel cu bimetal. Chestiile astea te duc într-o economie de… Când e 30 la sută e foarte puţin. Am mers până la 70 la sută economie. Investiția poate fi recuperată în mai puțin de jumătate de an”, spune inventatorul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img