joi, 28 martie, 2024

Metoda cu care putem fi inselati: de ce avem incredere intr-un strain care arata ca o persoana pe care o cunoastem

Distribuie:

Publicat:

Un nou studiu sugereaza ca cineva cu aspectul fizic asemanator cu o persoana cunoscuta buna, precum Maica Tereza, ajuta la increderea pe care o punem in acea persoana. Astfel, oamenii pot fi pacaliti sa dea bani unor straini care ii abordeaza spre exemplu intr-un mall.

Metoda cu care putem fi inselati: de ce avem incredere intr-un strain care arata ca o persoana pe care o cunoastem. Cercetatorii de la Universitatea New York au condus o serie de experimente in care participantii au jucat un joc pe bani. Acesta a inclus „jucatori” de incredere care isi imparteau banii cu grupul si jucatori care luau banii pentru ei, scrie Daily Mail.

Când se aratau imagini cu noi jucatori care semanau cu cei neseriosi de dinainte, oamenii alegeau de obicei sa nu isi riste banii. Concluzia arata ca felul in care abordau strainii era influentat de cât de mult semanau cu persoanele deja cunoscute.

„S-au luat decizii cu privire la reputatia unui strain fara informatii directe sau explicite despre ei, bazate pe similaritatea cu altii deja cunoscuti”, a precizat Elizabeth Phelps, autoarea studiului. „Creierul nostru elaboreaza un mecanism de invatare in care informatia morala a experientelor trecute ghideaza viitoarele alegeri”.

Studiul care a fost publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, a mai inclus si scanarea activitatii creierului atunci când luau decizia de a-si risca banii. Cei care se uitau la strainii a caror figura o asociau cu alta persoana isi foloseazu amygdala, regiunea care are un rol cheie in invatarea emotionala.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img