News Flash:

Micii romanesti, in siguranta. UE acorda derogare

10 Martie 2014
1553 Vizualizari | 0 Comentarii
Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatatea Animalelor (SCFCAH) a decis, luni, sa acorde o derogare Romanie pentru folosirea bicarbonatului de sodiu si a altor aditivi necesari prepararii pastei de mici. Reuniunea de luni a SCFCAH a fost organizata la cererea mai multor state care au dorit diverse derogari pentru folosirea unor aditivi in prepararea unor produse traditionale.

Romania s-a numarat printre aceste state, pledand pentru folosirea bicarbonatului de sodiu si a carminului in pasta de mici. Derogarea obtinuta luni va permite folosirea acestor doi aditivi doar pentru prepararea pastei de mici, dar va ramane interzisa pentru alte produse.

Decizia SCFCAH permite Romaniei sa exporte mici in Uniunea Europeana.

"Votul de astazi arata ca atunci cand exista argumente, atunci cand exista o buna coordonare intre industrie si autoritatile responsabile la nivel national si european, rezultatele sunt pozitive. Ma bucur ca serviciile Comisiei europene, in special Directia Generala pentru Sanatate coordonata de colegul meu Tonio Borg, au tratat cu atentie o problema atat de importanta pentru cei de acasa si ca, dupa intalnirea de pe 20 februarie, s-au mobilizat intr-un timp foarte scurt pentru a pune cererea Romaniei din nou pe agenda comitetului. Decizia de azi inseamna nu numai ca micii romanesti pot fi produsi in continuare dupa reteta traditionala, dar pot fi si exportati pe piata europeana”, a declarat comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos.

La sedinta SCFCAH din 20 februarie 2014, cateva state membre au fost nemultumite ca pe lista ce urma sa fie supusa votului se aflau numai cateva produse, printre care si mititeii romanesti. Pentru ca nu exista o majoritate calificata, votul a fost amanat pentru luna iulie. In urma discutiilor cu statele membre, Comisia Europeana a propus din nou acest punct pe ordinea de zi a sedintei de azi, unde a fost adoptat cu majoritate calificata.

scfcah bicarbonatului uniunea europeana
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1129 (s) | 23 queries | Mysql time :0.032444 (s)