vineri, 29 martie, 2024

Micul dejun -cea mai importanta masa a zilei!

Distribuie:

Publicat:

Un mic-dejun potrivit te va ajuta sa-ti incepi ziua in forma maxima si-ti va da energie si vitalitate.

Te intrebi de ce este asa important micul-dejun?

Ei bine, dupa perioada de repaus din timpul noptii avem de nevoie de o masa cu alimente sanatoase care sa ne ofere energie. Micul dejun este o sursa importanta de calorii, fibre si minerale. Cei care servesc in mod regulat micul-dejun au o tendinta mai redusa de a consuma alimente grase si bogate in calorii pe parcursul zilei. Aceasta si pentru ca micul-dejun reduce foamea de mai tarziu, astfel gustarile din timpul zilei se vor rari. Micul-dejun nu numai ca mareste puterea de munca si rezistenta necesara desfasurarii activitatilor pe parcursul zilei, dar are si un efect pozitiv asupra dispozitiei generale. Satui fiind de cereale cu lapte, de multe ori consideram ca o cafea la serviciu este indeajuns, dar pe termen lung aceasta alegere ne poate duce la boli precum gastrita sau ulcerul.

Un mic dejun sanatos poate contine:

Fructe si legume
Cereale
Lactate-lapte, iaurt, branza
Oua fierte, unt de arahide, carne usoara sau peste-toate bogate in proteine

Este de recomandat ca la micul dejun sa se consume mai multe vitamine si minerale si mai putine grasimi. Prima masa a zilei trebuie sa fie variata, sa contina atat carbohidrati complecsi , cat si proteine. Aceasta combinatie ne ofera vitalitate si indeparteaza senzatia de foame pentru mult timp. Un exemplu de mic dejun sanatos ar fi un snake de fructe.

Alimentele ce trebuiesc evitate la micul dejun !!

Poti rata un mic dejun sanatos daca faci abuz de sare si zahar, daca grasimile nesanatoase sunt consumate inca de la prima ora sau alegi alimente cu un continut caloric scazut. Asadar, evita sa consumi cereale foarte dulci la micul dejun. Mai mult, daca optezi pentru o cana de ceai sau lapte, lasa deoparte zaharul sau mierea.

Hamburger – nu te opri la primul fast-food in drum spre serviciu sau scoala pentru a-ti cumpara unul. Nu e bine sa mananci hamburger dimineata deoarece furnizeaza energie doar aparent. In realitate, vei avea o digestie greoaie, pentru ca ficatul va prelucra greu carnea tocata si continutul plin de lipide.

Briosele, pateurile, cornurile cu ciocolata – din cauza continutului mare de zahar, aceste produse de patiserie nu sunt recomandate dimineata celor care doresc sa slabeasca. Pot fi consumate ocazional si nu sunt interzise copiilor care au un metabolism rapid.

Gogosile – pe langa faptul ca au un continut mare de zahar, gogosile sunt prajite, au calorii multe si tot atat de multi compusi toxici eliberati in timpul procesului de prajire. De aceste produse ar trebui sa se fereasca persoanele cu probleme de greutate.

Prajiturile sunt de evitat, in special cele cu crema. Daca totusi simti nevoia de a manca dulciuri la micul dejun, este mai bine sa alegi derivatele din fructe, cum ar fi salatele, compoturile si tartele.

Ruladele – fie ca sunt cu crema, deci se incadreaza la capitolul dulciuri, fie ca sunt mezeluri, fie ele chiar si de pui sau curcan, sunt nesanatoase deoarece contin grasimi ascunse si au multe calorii.

Chiftelele, zacusca, omletele sunt alimente grele, care incarca mult tubul digestiv, dau stare de somnolenta si au un indice glicemic ridicat, ceea ce face ca senzatia de foame sa apara la scurt timp dupa micul dejun.
SFAT!
Nu taia prea multe felii de paine la prima masa. Doar doua felii prajite sunt ideale pentru un mic dejun sanatos, care iti asigura un plus de energie in fiecare zi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img