joi, 25 aprilie, 2024

Mihaela Bilic: de ce suntem tot mai grași. Ce spun studiile și ce explicație are medicul nutriționist

Distribuie:

Publicat:

Kilogramele în plus trebuie îndepărtate rapid ca să nu devină o problemă pentru sănătate. Medicul Mihaela Bilic spune că obezitatea vine la pachet cu numeroase afecțiuni, cum ar fi dureri articulare, colesterol crescut, fertilitate redusă, calculi biliari, diabet.

“Excesul de kilograme taie gustul la mâncare. Obezitatea a devenit o amenințare la nivel mondial, în curând mai mult de jumătate din populația occidentală va avea un surplus de kilograme.

Excesul ponderal nu este doar o problemă de imagine, ci o boală cronică care strică grav sănătatea. Obezitatea vine la pachet cu hipertensiune și boli cardiovasculare, diabet, risc de cancer, dureri articulare, colesterol crescut, fertilitate redusă, calculi biliari, reflux esofagian. Și lucrurile nu se opresc aici”, precizează Mihaela Bilic.

Un studiu recent arată că 50% dintre obezi nu mai simt gustul alimentelor. “Excesul de grăsime reduce considerabil numărul de papile gustative prezente pe limbă și duce la scăderea capacității gustative. Efectul? Cu cât simțim mai puțin, cu atât avem tendința să mâncăm mai mult. Și ne îngrășăm mai tare!

Autorii studiului au comparat două grupuri de șoricei: unul hrănit cu alimente obișnuite, cu aport moderat de calorii, iar altul hrănit cu produse ultra procesate și concentrate caloric, bogate în zahăr, sare și grăsimi. După 8 săptămâni de tratament, cercetătorii au constatat un exces de greutate alarmant în grupul hrănit cu produse obezogene. Concomitent s-a observat o scădere cu 25% a numărului de papile gustative de pe limbă.

Continuarea pe clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img