joi, 25 aprilie, 2024

Mihaela Bilic, despre dieta vegana: Nu e recomandata sub nicio forma unui copil

Distribuie:

Publicat:

Nutritionistul Mihaela Bilic a explicat, la Digi24, ca nu este indicat „sub nicio forma” ca un copil sa fie crescut doar cu alimente vegane. Omul a fost construit sa asimileze si sa utilizeze mult mai bine substantele nutritive de origine animala, spune medicul. Dieta vegana este o chestiune pe care un adult o ia pe propria raspundere, iar „miracolul naturii” este ca organismul se va descurca si cu nutrientii din „acele frunze”, precizeaza Mihaela Bilic.

„Alimentatia vegana are la baza o alta motivatie: fie morala, religioasa, sunt tot felul de principii care pot determina ca un adult sa aleaga un anumit tip de aliment. E o chestiune pe care o iei pe proprie raspundere. Organismul, odata ce suntem adulti, se va descurca – aici e miracolul naturii – si din acele frunze pe care i le dai, cum poate, o sa faca nutrientii de care are nevoie. Dar e o chestiune pe care ti-o asumi si ale carei consecinte trebuie sa ti le asumi.

La copil (alimentatia vegana n.r.) sub nicio forma, pentru ca vitamina B12 e doar in produsele de origine animala si pentru ca am fost construiti atât de frumos. Prin evolutia speciilor, omul, datorita complexitatii, mai ales a cutiei craniene, si a tot ce inseamna materie cenuşie, avem nevoie de nutrienţi performanti si speciali”, explica Mihaela Bilic.

„Creierul nostru nu poate face din produsele vegetale substante de care are nevoie si e foarte important ca asa am fost lasati de natura. Nu putem extrage calciul din iarba, chiar daca vaca poate, nu putem lua omega 3 din semintele de in. Am fost construiti sa asimilam si sa utilizam mult mai bine substante nutritive de origine animala.

Fierul din carne se absoarbe de 4 ori mai bine decât cel din vegetale. Vegetalele au tot felul de oxalaţi, fitaţi care blocheaza absorbţia. Iar noua, daca ni se arata pe o lista stiintifica ca substantele respective exista intr-un produs e una, dar daca nu esti medic si nu ai facut facultatea de medicina si esti doar biolog sau absolvent de alta facultate, nu ai de unde sa stii ca daca o substanta exista intr-un aliment, ea se poate si metaboliza in corp”, a declarat Mihaela Bilic, medic nutritionist. S.D.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img