joi, 18 aprilie, 2024

Mihai Viteazul. Adevărul despre moartea lui. Cine a comandat asasinatul

Distribuie:

Publicat:

Mihai Viteazu a murit pe data de 9 august 1601, Turda, Cluj. A fost domnul Țării Românești între 1593-1600 și conducător de facto al celor trei state medievale. Chiar în primăvara anului 1600, voievodul se afla la apogeul puterii sale. Iată care este adevărul despre moartea sa și cine a comandat asasinatul!

Chiar el s-a intitulat pe atunci: „Io Mihail Voievod, din mila lui Dumnezeu, domn al Țării Românești, al Ardealului și a toată Țara Moldovei“.

Mihai Viteazul. Adevărul despre moartea lui

Trupul său este înmormântat lângă Turda, în judeţul Cluj, iar capul său – la Mănăstirea Dealu de lângă Târgovişte. I-a înfrânt pe turci la Călugăreni (august 1595) și Giurgiu (octombrie 1595). În 1598 a depus un jurământ de credință împăratului habsburgic, Rudolf al II-lea, și a încheiat, de asemenea, o pace cu turcii.

După unirea Țării Românești cu Transilvania, domnitorul a reușit să înfăptuiască prima unire a tuturor Țărilor Române, cunoscută sub denumirea de "Unirea de la 1600".

Ulterior, l-a atacat pe noul său suzeran transilvănean, Andreas Báthory, și l-a învins la Şelimbăr (octombrie 1599). După ce s-a proclamat domn al Transilvaniei, Mihai Viteazul a cucerit apoi Moldova (mai 1600) și și-a asumat titlul de „prinț al Ungro-Valahiei, Transilvaniei și Moldovei”.

Cum a fost ucis, de fapt, Mihai Viteazul

Mihai Viteazul a cerut ajutor de la împăratul Rudolf în timpul unei vizite la Praga între 23 februarie și 5 martie 1601. A primit ajutor când împăratul a aflat că generalul Giorgio Basta a pierdut controlul asupra Transilvaniei în fața nobilimii maghiare conduse de Sigismund Báthory

Pe atunci, a primit 100.000 de taleri şi o moşie în Boemia.

Mihai Viteazul, aliat cu Basta, a învins armata maghiară în bătălia de la Guruslău. Câteva zile mai târziu, Basta, care a căutat să controleze Transilvania, a ordonat asasinarea lui Mihai Viteazul, care a avut loc lângă Câmpia Turzii la 9 august 1601.

Astăzi s-au împlinit 422 ani de la asasinarea mișelească a lui Mihai Viteazul. De asemenea, asasinarea domnitorului a fost considerată cel mai cunoscut complot din istoria României.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img