News Flash:

Mii de oameni au manifestat la Budapesta si Targu Mures pentru autonomia Tinutului Secuiesc

10 Martie 2014
1783 Vizualizari | 0 Comentarii
Mii de oameni au manifestat luni, in Piata Eroilor din Budapesta, pentru a cere autonomia Tinutului Secuiesc, organizatorii indemnand Guvernul Romaniei sa initieze negocieri in acest sens, informeaza MTI.

 In timpul manifestatiei, Arpad Gyorgy-Mozes, liderul Societatii pentru Tinutul Secuiesc, a cerut Guvernului de la Bucuresti sa inceapa negocierile cu organizatiile care militeaza pentru Tinutul Secuiesc si sa respecte drepturile omului.

In paralel, aproximativ 4.000 de persoane au participat, luni dupa-amiaza, la Targu Mures, la manifestari pentru comemorarea secuilor ucisi in 1854, CNS cerand autonomia Tinutului Secuiesc si inceperea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii.

Intre participanti s-au numarat presedintele partidului de extrema dreapta din Ungaria, Jobbik, Vona Gabor, al PPMT, Toro Tibor, al Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, precum si primarii din Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, si din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, dar si reprezentanti ai autoritatilor locale din judetele Covasna, Mures si Harghita.

 De asemenea, la manifestatie au mai participat reprezentanti ai organizatiilor "64 de Comitate" (HVIM), Garda Maghiara (o organizatie interzisa in Ungaria), dar si reprezentanti ai Cataluniei, Poloniei si Turciei.

Reprezentantul Cataluniei, Marc Gafarot, a fost invitat sa tina un discurs pe care l-a inceput strigand: "Autonomia".

La monument au fost arborate steagurile Uniunii Europene, Romaniei, Ungariei, cel secuiesc si cel al Cataluniei. De asemenea, la locul manifestarii a fost adus un steag secuiesc lung de 250 de metri, cu care a fost inconjurata multimea.

Participantii au afisat mai multe pancarte, inscriptionate in limba romana, maghiara sau engleza cu mesajele "Autonomia Tinutului Secuiesc, o promisiune nerespectata din 1918", "Vrei autostrazi? Alege autonomia", "Autonomia nu inseamna independenta, inseamna eficienta", "Transilvanie libera, tinut secuiesc autonom", "I love Tinutul Secuiesc, I Love Romania", "Romania e si tara noastra, a secuilor".

Multimea a ramas adunata in fata monumentului trei ore si jumatate, timp in care au tinut discursuri presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Izsak Balasz, presedintele PPMT, Toro Tibor, dar si presedintele PCM, Biro Zsolt, fiind apoi citita o scrisoare din partea europarlamentarului Tokes Laszlo. Au urmat un programul cultural si o predica religioasa.

La finalul manifestarii, presedintele CNS, Izsak Balasz, a citit o proclamatie in care a aratat ca obiectivul organizatiei este solutionarea situatiei juridice a Tinutului Secuiesc prin dialog si colaborare. El a precizat ca spera ca noul guvern sa arate mai multa deschidere, dar si ca in scurt timp va demara un dialog intre Executiv si reprezentantii Tinutului Secuiesc despre viitorul regiunii.

"Accentuam din nou: autonomia teritoriala a Tintului Secuiesc nu lezeaza integritatea teritoriala si suveranitatea Romaniai, nici interesele locuitorilor romani din regiune si nici Constitutia Romaniei. Solicitam ca Tinutul Secuiesc sa devina regiune de dezvoltare distincta, solicitam garantarea prin lege a autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc, solicitam ca autoritatile romane sa inceteze de indata lupta impotriva simbolurilor secuiesti, hartuirea si amenintarea secuilor si maghiarilor, dar si ca guvernul sa inceapa dialogul referitor la statutul Tinutului Secuiesc", a spus Balasz.

Dupa citirea proclamatiei, presedintele CNS a indemnat manifestantii sa se deplaseze pe trotuar spre centrul municipiului. Participantii au pornit in mars strigand "Hungaria", "Sa piara Trianonul" si "Autonomia".

Potrivit purtatorului de cuvant al Jandarmeriei Mures, Daniel Manea, manifestatia, la care participa aproximativ 4.000 de persoane, este supravegheata de 100 de jandarmi, carora li se alatura si reprezentanti ai Politiei, dar si ai organizatorilor.

La ora transmiterii acestei stiri, participantii la manifestatie se indreapta spre centrul orasului, cu lumanari aprinse in maini, avand de parcurs aproximativ doi kilometri.

Mitingul de la Targu Mures este organizat, pentru al doilea an consecutiv, de Consiliul National Secuiesc (CNS), cu ocazia Zilei Libertatii Secuiesti - 10 martie, cand sunt comemorati trei secui martiri executati in 1854.

CNS a cerut si aprobare pentru un mars de la monument si pana la Prefectura, insa acesta nu a fost autorizat.

budapesta ungaria jobbik gabor tibor gafarot
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0870 (s) | 23 queries | Mysql time :0.032572 (s)