joi, 25 aprilie, 2024

Mii de pelerinii la icoana parintelui ARSENIE BOCA din Vaslui-FOTO

Distribuie:

Publicat:

Mii de persoane din toate colturile Romaniei au venit in judetul Vaslui in comuna Puscasi, pentru a se inchina la tabloul care lacrimeaza. Reamintim faptul ca icoana care il infatiseaza pe parintele ARSENIE BOCA a fost cumparata de familia vasluiana MOTAU de la Manastirea LAINICI in luna martie a acestui an. Acestia au asezat icoana in ziua de Sfantul Gheorghe intr-o troita, iar a doua zi cand au mers sa o vada si sa se inchine au descoperit miracolul. De pe obrazul parintelui ARSENIE BOCA curgea o lacrima.

Stradutele batranesti si ulitele pietruite din localitatea vasluiana au fost invadate de catre miile de credinciosii care vin sa vada si sa se inchine la cel care a fost denumit “Sfantul Ardealului”.

Familia MOTAU nu vrea sa se imbogateasca in urma acestui eveniment, iar toti banii care au fost stransi au fost deja donati catre trei maicute care au venit de la Episcopia Husilor.

Nu nu vrem sa demonstram nimic nimanui, nu vrem sa ne imbogatim asa cum se tot vehiculeaza, noi suntem oameni credinciosi si sincer nici nu ne-am dorit atata tevatura. Au venit oameni din toate colturile tarii. Oamenii vin se roaga si pleaca. I-am rugat sa nu lase bani, tocmai pentru ca nu dorim sa apara discutii. Au fost insa multi oameni care au lasat bani langa icoana. I-am strans pe toti intr-o sacosa si i-am donat celor trei maicute de la Husi care au venit duminica sa se inchine aici “, declarata pentru Adevarul.ro, Claudiu Motau-proprietarul tabloului.

CINE A FOST PARINTELE ARSENIE BOCA?

Arsenie Boca este cunoscut drept Sfantul Ardealului, fiind considerat unul dintre cei mai mari duhovnici romani. Pentru convingerile sale religioase, preotul Boca a fost arestat si torturat de fosta Securitate, alungat de la manastire, devenind unul dintre martirii regimului comunist.

“Ultimul sfant al romanilor”, “Sfantul Ardealului”, sau “Biciul lui Dumnezeu”, asa a fost supranumit parintele care a marcat monahismul romanesc, aducand alinare in suflete si fascinand multimile cu darul sau de-a sti totul despre fiecare credincios pe care il privea in ochi. Astazi, Arsenie Boca este pentru multi o icoana vie, un sfant.

 La 29 septmebrie 1910, in Vata de Sus, in judetul Hunedoara, se nastea Zian Boca, fiul lui Iosif Boca si al Cristinei. 19 ani mai tarziu, in curtea Liceului „Avram Iancu”, din Brad, seful de promotie al absolventilor din acel an, acelasi Zian Boca, planta, in cadru festiv, un gorun ce avea sa se numeasca, prin hotarirea tuturor, „Gorunul lui Zian”. Ii uimeste pe toti prin frumusetea sa sufleteasca si asceza sa. Ramas orfan de tata, despre care spunea ca l-a batut “ca sa nu mai pierd timpul”, tanarul Boca marturiseste ca avea inclinatii spre „stiintele pozitive”. Ar fi vrut sa urmeze studiile pentru aviatie, dar, din cauza saraciei, a renuntat.

Asa ca a biruit ” inclinatia contemplativa”, iar 1929 s-a inscris la Academia Teologica din Sibiu. Dupa absolvirea Academiei din Sibiu, Mitropolitul Nicolae Balan il trimite, cu bursa, la Scoala de Belle Arte din Bucuresti, pentru a se pregati ca pictor bisericesc. Tot aici va urma si studii de medicina, dezvoltand o pasiune pentru stiinte, ce-l va cuceri pana la moarte. Inca din timpul studentiei i se spunea “Sfantul”.

Darul vederii, la Muntele Athos

La Muntele Athos a primit si darul vederii. Ii apare Fecioara Maria, care il poarta prin vazduh, in mijlocul unui munte unde se afla un mare sfant rus, Serafim de Sarov. Urca apoi in munte timp de 40 de zile, postind si rugandu-se si primind initierea spirituala de la acest mare sfant rus.

Revine in tara imbogatit cu experiente minunate si intra in obstea Manastirii Brancoveanu, de la Sambata de Sus. In Vinerea Izvorului Tamaduirii, din 1940, este tuns in monahism, primind numele Arsenie. “Aici m-am trezit sa fac duhovnicie cu oamenii, desi nu eram preot”, marturisea Arsenie Boca.

Prigonit si intemnitat de Securitate

Este arestat, pentru prima data, sub suspiciunea de legaturi cu legionarii, in 1945. Dar este eliberat in absenta unor dovezi clare. In mai 1948, este din nou arestat si anchetat, pentru vina de a-i fi ajutat crestineste cu hrana pe luptatorii anticomunisti din Muntii Fagarasului. Pentru aceste banuieli, cat si datorita notorietatii sale printre credinciosii crestini, este schingiuit o luna si jumatate, silit sa dea repetate declaratii, fiind apoi eliberat.

Mitropolitul Nicolae Balan il stramuta de la Simbata la Manastirea Prislop in noiembrie 1948, pentru a-l proteja. Securitatea continua sa il hartuiasca, iar la 10 ianuarie 1951 este arestat din nou si dus la Ocnele Mari.
Datorita influentei pozitive asupra detinutilor, este trimis la santierul Poarta Alba din cadrul santierului deschis de regimul comunist pentru Canalul Dunare Marea Neagra.

Minunile din inchisoare

Se mai spune, pe baza marturiilor supravietuitorilor temnitelor comuniste, ca usa celulei sale se deschidea in fiecare noapte, astfel ca un gardian trebuiea sa stea permanent in fata ei. Se spune ca disparea pur si simplu, intorcandu-se spre dimineata.

Primul mare semn dumnezeisc s-a aratat insa chiar dupa prima arestare a sa. Se spune ca, intr-o noapte, monahul a fost scos din celula unde se afla, in arestul Securitatii de la Hateg, de doi militieni brutali. Cei doi l-au luat de subsuori, pe sus, in timp ce il insultau si il batjocoreau. Parintele i-a iertat, dar mana dreapta a unuia si mana stanga a celuilalt, adica exact cele care l-au atins, s-au uscat in scurt timp. Militienii au ramas infirmi pe viata. Multi credeau ca minunile parintelui Arsenie Boca se savarseau prin foc, iar cine il atingea cu dusmanie, era ars de para focului Dumnezeiesc.

Profetiile de pe zidurile Bisericii Draganescu

Timp de 15 ani, din 1968 pana in 1983, pe zidurile Bisericii Draganescu, de langa Bucuresti, parintele picteaza predicile pe care obisnuia sa le tina, in fata a mii de credinciosi, la Sambata de Sus. Iar duhul profetic al parintelui se regaseste in toate creatiile sale de pe zidurile bisericii. Dupa terminarea picturii de la Draganescu, se retrage la Sinaia, alaturi de fosta obste de la Prislop.

La 29 septembrie 1989, maiorul de securitate Cocarlea Constantin propune scoaterea din supravegherea informativa a ieromonahului Arsenie Boca. La 28 noiembrie 1989, parintele Arsenie Boca trece la cele vesnice.

A fost inmormantat, dupa dorinta proprie, la manastirea Prislop, la 4 decembrie 1989, prorocind ca aici va fi loc de pelerinaj. Mormantul parintelui Arsenie de la manastirea Prislop reprezinta in prezent unul din importantele locuri de pelerinaj din tara, zeci de mii de oameni venind in fiecare an, aici, pentru a se ruga la Sfantul Ardealului, una dintre marile figuri duhovnicesti.scrie ziuanews.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img