News Flash:

Mii de persoane au participat la "Marsul celor vii", la Auschwitz-Birkenau

28 Aprilie 2014
1619 Vizualizari | 0 Comentarii
Cateva mii de tineri evrei veniti din Israel si din alte tari au defilat luni, aducand un omagiu victimelor Holocaustului, pe locul fostului lagar nazist al mortii Auschwitz-Birkenau, a constatat un fotograf AFP.

 Cea de-a 23-a editie a "Marsului celor vii" a fost dedicata, anul acesta, atat martitiului evreilor din Ungaria, exterminati in masa, in urma cu 70 de ani, in aceasta "uzina a mortii", cat si memoriei diplomatului suedez Raoul Wallenberg, care a salvat viata a mii de evrei unguri.

Ca si in ceilalti ani, participantii au marsaluit pe sunet de sofar - un instrument de suflat, in muzica de cult, la vechii evrei -, intrand pe poarta care poarta inscriptia "Arbeit macht frei" (Munca elibereaza) in lagarul care simbolizeaza Holocaustul, infiintat de catre Germania nazista in sudul Poloniei in 1940.

 Ei au parcurs, ulterior, pe jos, drumul de trei kilometri dintre Auschwitz, partea cea mai veche a lagarului, si Birkenau, principalul loc de exterminare a evreilor, unde au participat la o ceremonie organizata la un memorial international.

 Tinerii erau insotiti de catre fostul mare rabin askenazi al Israelului Meir Lau si presedintele Curtii Supreme a Israelului Asher Grunis, dar si de catre supravietuitori ai Holocaustului.

Aproximativ 430.000 de evrei din Ungaria au fost deportati in 1944 la Auschwitz-Birkenau de catre nazisti, potrivit datelor furnizate de catre muzeul lagarului. Aproximativ 330.0000 dintre ei au fost exterminati in camere de gazare.

Incepand din 1940 si pana la inceputul lui 1945, Germania nazista a exterminat, la Auschwitz-Birkenau, aproximativ 1,1 milioane de persoane, dintre care aproximativ un milion erau evrei din diferite tari europene. Acest lagar a fost eliberat de catre Armata Rosie in ianuarie 1945.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0891 (s) | 23 queries | Mysql time :0.026798 (s)