vineri, 29 martie, 2024

Mii de persoane participa la festivalul focului ‘Up Helly Aa’, in Scotia

Distribuie:

Publicat:

Mii de persoane s-au adunat marţi pentru a participa la ediţia din acest an a festivalul focului ''Up Helly Aa'' organizat în arhipelagul scoţian Shetland, un eveniment tradiţional devenit cunoscut pe plan internaţional, relatează Press Association potrivit Agerpres.

Festivalul, care atrage vizitatori din numeroase ţări, se desfăşoară anual în Lerwick, în ultima zi de marţi din luna ianuarie. 

Participanţii la procesiune, numiţi "guizers", mărşăluiesc pe străzile localităţii costumaţi în vikingi şi încearcă să recreeze atmosfera din vremea războinicilor nordici, o tradiţie ce datează din secolul al XIX-lea. 

În fruntea procesiunii se află un conducător (jarl) numit Guizer, iar punctul culminant îl reprezintă incendierea replicii unei ambarcaţiuni vikinge. 

Atât galera cât şi cele peste o mie de torţe aprinse în cadrul festivalului sunt realizate de voluntari. 

Participanţii la eveniment îşi petrec noaptea vizitând numeroase atracţii din localitate în care sunt organizate petreceri. 

Shetland şi arhipelagul vecin, Orkney, au fost conduse de nordici timp de 500 de ani până la momentul în care au devenit parte a Scoţiei, în 1468. 

Festivalul se bazează pe o tradiţie creată în perioada 1870 de un grup de tineri localnici care au dorit să introducă o nouă sărbătoare în Shetland în perioada Crăciunului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img