News Flash:

Mii de vasluieni au benefiiciat de ajutorul de caldura, desi nu aveau acest drept

11 Decembrie 2015
2144 Vizualizari | 1 Comentarii
Mii de vasluieni au incercat sa fenteze primariile si sa primeasca ajutoare de caldura, alocatia de sustine a familiei, venitul minim garantat sau alocatia de stat. Peste 2.000 de persoane au fost depistate ca nu si-au declarat masinile sau depozitele din banci.

Cei care au fost depistaţi trebuie sa restituie banii încasați ilegal de la stat. Unii mai corecţi, stiind ca nu se incadreaza in criteriile legii,  si-au retras singuri dosarele. La unele primarii din judet a fost in ultimele doua luni un du-te vino cu respectivele dosare.

 „In ultima luna, cel putin, salariatii de la asistenta sociala au primit și au returnat zeci de dosare zilnic. Unii ori nu aveau toate documentele cerute de lege, ori le falsificau, ori nu intruneau conditiile”, au spus primarii.
 Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Vaslui a dispus executarea silita a 2.319 familii din judet. Toate aceste familii au primit ilegal de la stat diverse sume de bani dupa ce nu si-au declarat toate veniturile, proprietatile si bunurile detinute, in principal, autoturisme sau depozitele din banca.

 “In urma verificarilor, am constatat ca avem de recuperat aproape 750.000 de lei. Peste jumatate din suma trebuie recuperata de la 916 persoane, care au incasat fara drept venitul minim garantat. Neregulile sunt depistate in fiecare an,  in urma controalelor incrucisate efectuate intre bazele de date ale Finantelor Publice, Casei Judetene de Pensii, Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca si Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura. Este vorba despre venituri nedeclarate de catre beneficiarii de venit minim garantat sau de alocatie de sustinere a familiei, de depozite in banci, de bunuri care conduc la incetarea dreptului banesc, cum ar fi autoturisme, si chiar de modificarea componentei familiei”, a declarat directorul AJPIS Vaslui, Sorin Prepelita.

Potrivit sursei citate, cea mai mare datorie o are de achitat catre AJPIS Vaslui un barbat de 56 de ani din Husi, care a incasat ilegal ajutor pentru incalzirea locuintei, in suma totala de 8.793 de lei. Autoritatile vor continua verificarile si in perioada urmatoare. In vizor sunt acum familiile care beneficiaza de ajutor de incalzire. Potrivit datelor oficiale, peste 21.000 de vasluieni au depus cereri pentru a primi ajutoare financiare de la stat pentru incalzirea locuintei pe timp de iarna. In municipiul Vaslui, aproape trei sferturi din cei 1.484 de solicitanti folosesc gazul metan pentru incalzirea locuintei, avand instalate centrale termice de apartament. Pe langa acestia, 123 familii, cele mai multe din suburbii, au solicitat ajutoare pentru incalzirea cu lemne, alte 146 gospodarii folosesc energia electrica pentru incalzire si 140 de cereri au fost depuse pentru subventionarea caldurii primite de la furnizorul local de termoficare.

Ajutoarele financiare se acorda persoanelor sau famililor care folosesc pentru incalzirea locuintelor atat combustibili solizi (lemne ori carbune), sau lichizi, dar si cei care au surse de incalzire alimentate cu gaz ori curent electric. Conditiile pe care solicitantii de ajutoare de incalzire trebuie sa le indeplineasca sunt urmatoarele: la energie termica – venituri nete lunare realizate de pana la 786 lei pe membru de familie, respectiv 1.082 lei in cazul persoanei singure), la gaze naturale – persoane cu venituri nete lunare pana la 615 lei pe membru de familie.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2664 (s) | 23 queries | Mysql time :0.011231 (s)