joi, 28 martie, 2024

Milionarul roman care sta la bloc si merge cu metroul la birou. Realizeaza cel mai cumparat produs romanesc in lume

Distribuie:

Publicat:

Florin Talpes conduce grupul Bitdefender, cel mai mare producator de software din Romania. Solutiile de securitate informatica produse de compania romaneasca se claseaza pe primele locuri in topuri la nivelul mondial in testele de specialitate.

O pereche aflata la a doua tinerete se antreneaza in ring pentru o noua competitie. Miscarile lor tradeaza bucurie, incredere, succes si multa, foarte multa munca. Sotii Talpes sunt campioni nationali la dans standard, la categoria seniori 2 si 3. Participa si la concursuri internationale unde reprezinta cu mandrie Romania.

Dar ei sunt cunoscuti pentru mai mult decat dansul sportiv: Florin Talpes conduce grupul Bitdefender, cel mai mare producator de software din Romania. Astazi, jumatate de miliard de utilizatori, de la familii la cele mai mari companii din lume, se bazeaza pe tehnologiile Bitdefender pentru a fi in siguranta.

“In primul rand succesul meu este succesul echipei. Un lider trebuie sa-si asume greselile, iar succesul este obligatoriu al echipei.”

Experienta lui Florin Talpes se reflecta si in filosofia pe care o aplica in fiecare zi. “Viata iti ofera suficiente ocazii incat sa gresesti mult. Succesul nu se obtine din succese, succesul se obtine din esecuri. Deci pana la urma cand strabati un drum de acolo pana aicea sunt multe lucruri care nu ies.Dar daca inveti sufficient de repede si de bine din ce se intampla, atunci ai sanse mari sa-ti corectezi mereu drumul si sa ajungi la tinta pe care ti-ai propus-o tu cu echipa.”

“E adevarat ca la noi daca te uiti la parinti, parintii vad la alti parinti si-l lauda ca e cuminte, ceea ce poate sa fie o lauda complet gresita. Noua nu ne trebuie copii cuminti, copii educati inseamna altceva. Un copil educat nu inseamna un copil care sta la locul lui, e o cultura in care noi penalizam greselile. Atunci cand cineva greseste tindem sa-l penalizam, sa plateasca pentru greseala. O cultura in care tot timpul ii spui, prostule, de ce-ai facut asa, n-ai dat bine, trebuia sa schimbi, tot timpul cand il penalizam in timp se creaza o cultura in care eu incep sa ma lovesc, eu incep sa ma pedepsesc ca sa evit pedeapsa celorlalti. Asta inseamna ca incep sa zic eu, “ce tampit sunt, ce prost sunt”, si incet incet incep sa-mi sap increderea in sine si in timp se vede. Si atunci cand sunt intr-o situatie in care trebuie sad au maximum, a ma focalizez pe mine “nu sunt sufficient de bun, s-ar putea s-o dau in bara” Or la noi in Bitdefender conceptul e destul de simplu, am gresit, ceea ce mi se pare absolut normal: invata repede si bine din greseala pentru ca intotdeauna ne uitam la ce urmeaza.”

Cercetarea si dezvoltarea produselor se face aici, in Romania, dar compania condusa de Florin Talpes are birouri in 11 tari din lumea intreaga. Sunt 1400 de angajati in toata lumea.

Parintii originari din Fastaci in Vaslui, copilaria petrecuta in Tara Motilor, la Brad acolo unde tatal lucra in mana. A facut liceul la fara frecventa, dar asta nu l-a facut un elev slab pregatit, impotriva- a terminat Facultatea de matematica din Bucuresti in 1981 printre cei mai merituosi si a lucrat inainte de 89 in cercetare. A avut de unde invata.

’”In 1957-1958 Romania devenea una dintre primele tari, 8 tari, doar 8 tari din lume care reusies sa proiecteze sis a construiasca un calculator electronic. Era foarte diferit fata de ce e acuma, capacitatea lui era extrem de mica, dar Romania era in top, era chiar in varful listei. Platforma asta pe vremea aceea se numea platforma electronica Pipera, cand s-a infiintat la sfarsitul anilor ’60, acum peste 50 de ani, Sillicon Valley care este un fel de miraj al tehnologiei mondiale, e o regiune din California, nu prea, atunci se nastea, nu era cunoscuta.”

In urma cu 35 de ani, Florin Talpes lucra in proiecte inovative. Aici, pe platforma din Pipera care a inceput in ultimii ani sa aiba o noua viata si care a devenit cea mai mare concentrare de birouri din Romania.

Nu conduce masina, a renuntat la scoala de soferi. “E un timp interesant, e un timp care poate fi folosit. Prefer sa lucrez ceva, sa citesc ceva in timp ce masina merge si sa nu uitam ca deplasarea in Bucuresti poate sa iti ia ceva timp, intre 15 si 30 de minute este orice deplasare in Bucuresti. Cel mai mult folosesc taxiurile si Bucurestiul are doua aplicatii interesante Startaxi si Clevertaxi, folosesc din cand in cand Uber, folosesc din cand in cand metroul, fac cum zicem noi carsharing cu colegi de-ai mei”.

Spre deosebire de alti milionari romani care au cheltuit averi pe vile, yachturi sau si masini luxoase, el locuieste tot la bloc. Industria IT in Romania a crescut spectaculos in ultimii ani, numai ca sistemul de educatie nu face fata nevoilor pietei. A inceput acum cativa ani un parteneriat cu Facultatea de Matematica pentru a cultiva o noua pepiniera de specialisti. Aici investeste Florin Talpes.

Bogdan Alexe- prodecan Facultatea de Matematica si Informatica, Bucuresti: “Avem asemenea programe prin care ii rugam pe cei din industrie sa vina si sa tina cursuri cu experienta lor din industrie. Ompreuna putem gasi solutii. Adica asteptarile mele nu mai vin de la schimbari de la nivel central, iar autonomiile au in momentul acesta o autonomie, iar schimbarile trebuiesa vina mai degraba de jos. De la firul ierbii.”

“Cei din generatia mea, vin cu un anumit entuziasm de care ma bucur foarte mult. Sunt pasionati de ceea ce fac si asta cautam noi la facultate de fiecare data, am vrea sa atragem cat mai multi oameni care sunt pasionati, talentati, competenti, dar recunosc ca ne este foarte greu cateodata ca sa facem rost de oameni care sa corespunda unor standard minimale acceptabile la facultatea de matematica si informatica”, recunoaste Bogdan Alexe.

Florin Talpes a realizat in urma cu ani de zile ca pentru a avea succes in proiectele sale de dezvoltare, industria IT are nevoie de oameni bine pregatiti. Asa ca sprijinit un proiect numit “Viitori olimpici”, copii care erau rasplatiti pentru participarea la olimpiadele judetene in toata tara.

“Stimulam copiii sa participe la formarea lor pe matematica inca din clasa a IV-a. Si proiectul asta a inceput acum inca mai bine de 10 ani si poate o crestere a numarului de candidati a avut-o si proiectul asta de Viitori olimpici. Dar vedeti ca el nu e un proiect care da rezultate imediat”.

Mezinii familiei, Nicoara si Crisan, doi gemeni, au studiat afara. “Daca reusiti, daca sunteti admisi la una dintre cele mai bune Universitati din SUA, noi va sustinem. Si chiar au fost admisi la 5 dintre cele mai bune universitati si au terminat la Nothwestern”.

Juniorii Talpes s-au intors in tara, dar nu vor deocamdata sa lucreze in compania fondata de tatal lor si incearca sa reuseasca pe cont propriu.

“In cazul meu a fost pas cu pas, la cei mai tineri, nu, trebuie sa ajunga acolo.Si daca nu dai semne ca ajungi repede acolo s-ar putea ca asta sa-ti sape putin increderea. Da, eu inteleg pentru copiii e o presiune enorma. Si e adevarat ca vad ca sunt foarte multe carti din astea de motivare, sunt oameni mari din economie, mari intreprinzatori, Steve Jobs si altii si daca nu reusesti sa citesti corect biografiile lor s-ar putea sa-ti setezi gresit visele. Sa nu uitam ca Steve Jobs si Apple este cea mai valoroasa companie din lume, din zeci de milioane, din sute de milioane de companii. E bine sa visezi, dar atunci cand vorbesti de obiective e bine sa fii atent cum ti le definesti.”

Cel putin o ora, aproape in fiecare zi, Mariuca si Florin Talpes se antreneaza la academia lui Mihai Petre. “Au venit la sala si la inceput credeam ca sunt o pereche care vreea sa invete sa danseze pentru un eveniment sau altul asa cum cred ca ar trebui s-o faca toti romanii daca ma intrebi pe mine, sa dansam. Lucram in sala de sport a unei scoli si in 2003 au venit si au spus ca vor sa vina sa danseze si am inceput cu toate stilurile de dans, asa, usor, usor. Erau foarte seriosi de atunci, veneau, isi faceau temele, foarte pasionati de dans, dupa care usor-usor pentru ca au insistat, au fost consecventi s-au transformat asa in mod natural intr-o pereche cu care chiar facem performanta in dans, adica mi se pare fantastic”, explica Mihai Petre.

Mariuca Talpes: ”Dansul vine dintr-o bucurie, dintr-o nevole de a-ti exprima starile sufletesti. In majoritatea cuplurilor, motorul vizavi de dans e doamna, la inceput- cand ne-am casatorit Florin a fost foarte dragut si a stat pe ringul de dans pana la 5 dimineata, dar miscarile erau din stanga in dreapta, dar atat. Dansul inseamna sanatate si nu doar dansul, noroc cu dansul este ca nu e doar miscare fizica, este si o miscare fizica complexa, multe parti ale corpului sunt implicate si mai mult, este vorba despre un cuplu care trebuie sa se coordoneze si aici in dans cand conduce unul, cand conduce celalalt, iar celalalt trebuies asculte, sa urmeze miscarile, e o trecere a leadershipului, a conducerii, foarte fina de la unul la altul in timpul dansului ceea ce este foarte frumos pentru o pereche.”

Au inceput concurand alaturi de copii la evenimente sportive si acum nu pot sa-si conceapa viata fara dans. “Daca iti place ceva si faci cu pasiune, inevitabil ajungi la performanta. “ clar ca ei sunt atipici pentru Romania in momentul asta. Nu sunt multi de varsta lor care fac asta, dar vin din ce in ce mai multi si simt ca se schimba cumva Romania”, spune Mihai Petre.

Paolo Campigotto este un Italian stabilit la noi in tara si campion al Romaniei la dans standard. El se ocupa de antrenamentul zilnic al sotilor Talpes. “Imi place foarte mult la lucru cu ei ca vor sa cunoasca toate detaliile fizic, tehnice, postural, musicale. Cateodata lectia devine cumva reciproca, cateodata si ei ma ajuta cu fizica si matematica, un schimb de informatii.”

De la hardul sanatos, trecerea la softul care trebuie sa protejeze sistemele informatice a sute de milioane de utilizatori e obisnuita. “Daca am sta la o casa si am vrea sa ne protejam, am vrea ca usile si geamurile sa fie inchise cand ne culcam ca sa nu ne trezim cu surprize. Ei, toate dispozitivele acestea inteligente, ca-i vorba de telefon, ca-i vorba de tablet, ca-i vorba de televizor, care-i conectat la televizor, ca vorbim de o prize, sau becuri conectate la internet, toate acestea trebuie sa le privim ca alte usi sau alte geamuri pe care le avem. Bitdefender Box rezolva problema asta si se asigura ca toate problemele sunt protejate. Este gandit in Romania 100% de catre echipele din Romania”

Compania romaneasca condusa de Florin Talpes monitorizeaza atacuri cibernetice in toata lumea. In laboratoarele de creatie se pregateste lumea de maine.

Angajatii l-au supranumit pe cel care-i conduce care prin esecuri, dar mai ales prin succes  MR T, Dl. T. “Mr T vine si de la faptul ca este foarte apropiat si implicat in toate proiectele noastre. Nu e domnul Talpes situat undeva sus care din cand in cand se intereseaza de niste chestii.”

Florin Talpes este la cei 60 de ani ai sai modelul unei generatii in continua schimbare – seful companiei care realizeaza cel mai cumparat produs romanesc la nivel international, antreprenor de succes, dansator priceput care stie sa-si imparta timpul intre pasiune si munca, care nu regreta deciziile, ci e pregatit sa le corecteze pentru a izbandi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img