sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Militanţii principalului partid de dreapta francez îşi vor alege candidatul pentru alegerile prezidenţiale din 2022

Distribuie:

Publicat:

Militanţii principalului partid de dreapta francez, Republicanii (LR), îşi vor alege candidatul pentru alegerile prezidenţiale din 2022 dintre o preşedintă a aripii sociale şi liberale, Valerie Pecresse, şi deputatul Eric Ciotti, adept al unei linii de dreapta consecvente, notează joi AFP.

Partidul, moştenitorul unei mişcări gaulliste care a fost timp de aproape 60 de ani principala formaţiune de guvernământ, pare a fi încă traumatizat de eliminarea sa în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2017.

Cu 25,59% şi 25% din voturi în primul tur, Eric Ciotti, deputat din partea regiunii Alpes-Maritimes (sud), şi Valerie Pecresse, preşedinta regiunii pariziene, se vor confrunta în al doilea tur al alegerilor primare, la care vor participa 140.000 de membri ai LR, conform rezultatelor anunţate joi de partid.

Ei i-au devansat pe fostul negociator european pentru Brexit, Michel Barnier, sosit pe poziţia a treia cu 23,93% din voturi, pe preşedintele regiunii Hauts-de-France (nord), Xavier Bertrand, cu 22,36% din voturi, şi Philippe Juvin, şef al secţiei de urgenţă dintr-un mare spital parizian, care a obţinut 3,13% din voturi.

Liderul Republicanilor, Christian Jacob, a salutat ''rata participării foarte ridicate'', de peste 80%.

Înainte cu patru luni de primul tur al alegerilor prezidenţiale franceze, sondajele îl plasează pe candidatul Republicanilor, indiferent de numele lui, în urma finaliştilor din 2017, preşedintele în exerciţiu Emmanuel Macron şi lidera extremei drepte Marine Le Pen, dar şi a controversatului polemist de extremă dreapta Eric Zemmour, potrivit Agerpres.ro.

Competiţia internă din LR a fost dominată de teme preferate ale extremei drepte, precum imigraţia, autoritatea sau securitatea.

Campania fostului premier Francois Fillon, dat favorit de sondaje, a fost torpilată de inculparea acestuia pentru angajări ''fictive sau supraevaluate'' în favoarea soţiei sale, din bani publici. Condamnat în iunie la doi ani de închisoare cu executare, el a făcut apel.

Înaintea încheierii campaniei oficiale interne, marţi seară, candidaţii LR şi-au putut prezenta programele într-o ultimă dezbatere şi au încercat să descalifice candidatura lui Eric Zemmour la alegerile prezidenţiale, anunţată în aceeaşi zi.

''El nu are statura de a-i aduna pe francezi'', a declarat Xavier Bertrand, în timp ce Michel Barnier a enumerat calităţile indispensabile unui om de stat care, în opinia sa, îi lipsesc lui Eric Zemmour – ''seriozitate, demnitate, respect''.

Valerie Pecresse a denunţat un ''om al provocărilor'', în timp ce Eric Ciotti a deplâns lipsa de speranţă din discursul lui Zemmour.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img