joi, 18 aprilie, 2024

Militanta pakistaneză pentru drepturile femeilor Malala Yousafzai le cere talibanilor afgani să lase fetele să se întoarcă la şcoală

Distribuie:

Publicat:

Militanta pakistaneză pentru drepturile femeilor Malala Yousafzai, care a supravieţuit în 2012 unui atentat al talibanilor pakistanezi, a adresat o scrisoare deschisă guvernului taliban din Afganistan, îndemnându-l să lase fetele să revină la şcoală, informează luni AFP.

"(Mă adresez) autorităţilor talibane (…), reveniţi asupra interzicerii de facto a educaţiei pentru fete şi redeschideţi imediat şcolile secundare pentru fete", a pledat laureata Premiului Nobel pentru Pace din 2014 în această scrisoare publicată duminică seara.

De o lună de zile şcolile secundare din Afganistan au fost redeschise pentru băieţi şi pentru profesorii bărbaţi, însă în continuare fetele nu au permisiunea să frecventeze cursurile şi nici profesoarele să predea.

Talibanii au promis că fetele ar putea reveni la şcoala secundară după ce "securitatea" lor şi o segregare mai strictă între sexe vor fi asigurate, însă mulţi continuă să se îndoiască de aceasta.

Malala i-a îndemnat pe liderii naţiunilor musulmane să le spună clar talibanilor că "religia nu justifică decizia de a le împiedica pe fete să se ducă la şcoală". "Afganistanul este acum singura ţară din lume care interzice educaţia fetelor", a adăugat ea în scrisoare.

Alături de alte militante pentru drepturile femeilor, printre care Shaharzad Akbar, preşedinta Comisiei afgane pentru drepturile omului în timpul precedentului guvern, Malala Yousafzai le-a cerut liderilor G20 să deblocheze fonduri pentru a favoriza accesul copiilor afgani la educaţie, potrivit Agerpres.ro.

Această petiţie, care însoţeşte scrisoarea, a fost semnată până luni de peste 640.000 de persoane.

În 2012, Malala Yousafzai a supravieţuit în urma unui atentat comis de talibanii pakistanezi, un grup apropiat ideologic de talibanii afgani, dar distinct. Jihadişti ai grupării Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) au dat buzna în autobuzul şcolar cu care Malala se ducea acasă, în satul natal Swat (nord-vest), şi i-au tras un glonţ în cap.

În prezent în vârstă de 24 de ani, Malala a devenit de atunci o icoană mondială a dreptului fetelor la educaţie. Ea trăieşte în Regatul Unit împreună cu familia sa şi este licenţiată a prestigioasei Universităţi Oxford.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img