vineri, 29 martie, 2024

Mineralul mai putin cunoscut – esential pentru organism

Distribuie:

Publicat:

Molibdenul este un mineral despre care se vorbeste mult mai putin decat despre elemente precum calciu, magneziu etc., însa acesta este un mineral esential pentru tot ce este viu.

Este un microelement ce functioneaza ca si cofactor enzimatic pentru cateva enzime ce catalizeaza multe reactii ale ciclurilor azotului, carbonului si sulfului. Acestea fiind spuse, molibdenul nu este necesar doar pentru sanatatea oamenilor ci si pentru cea a mediului în care traim.

Acest mineral participa direct sau indirect la metabolizarea aminoacizilor, eliminarea toxinelor si la descompunerea nucleotidelor (precursori ai acizilor nucleici) în scopul formarii acidului uric (un antioxidant foarte puternic).

Ultimele cercetari arata ca acest mineral poate influenta si eliminarea unor compusi ce provoaca mutatii genetice.

Surse de molibden

Legume ca lintea, mazarea si fasolea sunt considerate a fi cele mai importante surse de molibden, iar cerealele, alunele, migdalele si nucile sunt surse ce au un continut mediu. Sursele animale si multe fructe si legume au un continut redus de molibden.

Cantitatea prezenta în plante este direct proportionala cu cantitatea prezenta în sol si de aceea poate fi diferita de la o regiune la alta.

Pentru ca acest mineral se gaseste în cantitate suficienta în alimente nu este necesar ca persoanele sanatoase sa consume suplimente ce îl contin.

Carenta de molibden

Carenta de molibden nu a fost niciodata raportata în cazul persoanelor sanatoase. Totusi, au fost observate cazuri de carenta în urma administrarii de hrana fara molibden, intravenos. Aceasta a produs dureri de cap, cresterea ritmului respirator si cardiac si coma. Carenta mai poate fi cauzata si de mutatii genetice care afecteaza sinteza formei active a molibdenului în organism.

Excesul de molibden

Cazurile de intoxicare cu molibden sunt foarte rare si se datoreaza în special mediului în care persoanele respective muncesc. Totusi, au fost raportate si cazuri în care suplimente alimentare pe baza de molibden au produs halucinatii, crize si alte afectiuni neurologice.

Molibdenul isi aduce aportul la metabolismul glucidic si lipidic si, in acelasi timp, este un component important al enzimei care asigura utilizarea fierului.

Pe langa un aport adecvat de vitamine, consumul unei cantitati optime de minerale este foarte important pentru organismul uman.

Niciunul din procesele care se desfasoara in organismul nostru nu ar fi posibil in absenta anumitor minerale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img