News Flash:

Miniștrii PSD plănuiesc reducerea facturilor la energie pentru producătorii agricoli şi industria alimentară

17 Ianuarie 2022
328 Vizualizari | 0 Comentarii
media 163957137977865700

Miniștrii PSD ai Agriculturii și Finanțelor, Adrian Chesnoiu respectiv Adrian Câciu, caută soluţii pentru diminuarea impactului preţurilor la energie electrică şi gaze naturale pentru  Aceştia iau în calcul compensarea bonusului de cogenerare şi a costului pentru certificatele verzi, în privinţa energiei electrice, dar şi un pachet de sprijin pentru facturile la gaze naturale.

”Vineri, 14 ianuarie 2022, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Adrian Chesnoiu, a avut o întâlnire de lucru, la sediul instituţiei, cu ministrul Finanţelor, Adrian Câciu. În cadrul discuţiilor au fost analizate soluţii pentru diminuarea impactului preţurilor la energie electrică şi gaze naturale pentru producătorii agricoli şi cei din industria alimentară. Sunt avute în vedere compensarea bonusului de cogenerare şi a costului pentru certificatele verzi, în privinţa energiei electrice, dar şi un pachet de sprijin pentru facturile la gaze naturale”, a informat cele două ministere.

Un alt subiect discutat l-a constituit prelungirea taxării inverse la cereale, care expiră în luna iunie 2022, având în vedere efectele pozitive produse de această măsură, respectiv reducerea evaziunii fiscale şi eliminarea treptată din piaţă a firmelor fantomă create pentru a eluda plata TVA.

Finanţarea programelor în domeniul agriculturii a fost, de asemenea, discutată în cadrul întâlnirii, ministrul Chesnoiu subliniind că în cursul acestei zile au fost lansate pe circuitul de avizare interministerială mai multe acte normative. Acestea vizează instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, aprobarea schemei de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi, aprobarea programului de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru anul 2022, precum şi actul normativ privind organismele de certificare ecologică.

O altă temă pe care cei doi oficiali au abordat-o în cadrul discuţiei a făcut referire la Pachetul de măsuri privind finanţarea agriculturii şi industriei alimentare româneşti, prin care se propune acordarea de garanţii şi măsuri de creditare pentru:

capital de lucru;

refinanţarea creditelor pentru capitalizarea agricultorilor;

retehnologizarea/automatizarea industriei alimentare;

cofinanţarea programelor de asigurare a independenţei energetice a fermei;

operaţionalizarea şi funcţionarea Casei Române de Comerţ Agroalimentar Unirea pentru a răspunde nevoilor din domeniul agroalimentar.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1365 (s) | 23 queries | Mysql time :0.036019 (s)