vineri, 19 aprilie, 2024

Ministerul Agriculturii da asigurari: ‘Legumele si fructele romanesti sunt, in totalitate, obtinute prin metode traditionale’

Distribuie:

Publicat:

Legumele şi fructele româneşti produse de către persoane fizice sunt, în totalitate, obţinute prin metode tradiţionale, sunt crescute pe sol şi fertilizate în principal organic, au concluzionat inspectorii din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi Direcţiile Agricole Judeţene (DAJ), în urma controalelor efectuate în 185 de pieţe agroalimentare şi 82 de depozite engros din România, potrivit agerpres.ro.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, acţiunile de control au vizat 2.920 de operatori economici, dintre care 1.650 persoane fizice şi 1.270 persoane juridice. Pe durata controalelor, au fost prelevate 28 probe din următoarele soiuri: mere, cartofi, ardei, castraveţi, roşii, pătrunjel, dovlecei, lămâi, salată verde, ridichi, căpşuni, ciuperci etc.

Totodată, atestatele de producător cu suspiciuni asupra calităţii de producător sau asupra cantităţilor de legume posibil de obţinut în raport cu suprafeţele cultivate au fost retrase, în vederea verificării de către DAJ-uri la primăriile emitente.

În urma acţiunilor de control s-a constatat că pieţele agroalimentare din România oferă consumatorilor legume de sezon proaspete precum salată, ceapă şi usturoi verde, ridichi, spanac, verdeţuri (pătrunjel, mărar, leuştean), rădăcinoase, castraveţi, precum şi mere, cartofi, ceapă uscată, nuci şi altele produse de fermierii autohtoni.

De asemenea, produsele autohtone se deosebesc prin calitate şi prospeţime de loturile de legume şi fructe din import sau comerţ intracomunitar, care prezintă în marea lor majoritate un grad de deshidratare, sunt mai fade, fără caracteristici apreciate de consumatori, multe specii de fructe fiind frecvent protejate contra deshidratării prin ceruire fină.

"Loturile de legume şi fructe provenite din import sau din comerţ intracomunitar pierd din prospeţime şi fructuozitate, prin transport şi depozitare, de regulă fiind recoltate înainte de maturare pentru a rezista la transport şi depozitare. Majoritatea legumelor şi fructelor provenite din ţările europene sau din import sunt obţinute prin tehnici de cultură super intensive sau intensive, cu dirijarea în totalitate a factorilor de nutriţie şi de mediu. Legumele şi fructele româneşti produse de persoane fizice sunt, în totalitate, obţinute prin metode tradiţionale, moştenite în gospodăria ţăranului român, sunt crescute pe sol, fertilizate în principal organic, irigate prin brazdă sau picurare, ceea ce le conferă calităţi organoleptice şi însuşiri culinare deosebit de apreciate", menţionează MADR.

O altă concluzie a controalelor tematice arată faptul că toate cantităţile de legume şi fructe autohtone sunt recoltate şi aduse în pieţele agroalimentare spre a fi oferite consumatorilor în aceeaşi zi, sau cel mai târziu, în ziua următoare recoltării, ceea ce le conferă prospeţime şi savoare specifice.

Pe de altă parte, loturi mari de legume şi fructe provenite din Serbia sau Macedonia, cum ar fi varza, merele, morcovii, ceapa uscată, pătrunjelul sau salata verde se descarcă în depozitele din România, iar pe facturile emise comercianţilor nu se înscrie originea produselor în vederea informării corecte a cumpărătorilor, fiind uşor de substituit originea reală cu cea autohtonă, precizează ministerul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img