vineri, 29 martie, 2024

Ministerul Finanţelor să publice execuţia bugetară pe primul trimestru

Distribuie:

Publicat:

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan cere Ministerului Finanţelor să publice execuţia bugetară pe primul trimestru, arătând că veniturile la buget sunt mai mici faţă de ceea ce s-a programat prin Legea bugetului de stat.

"O simplă curiozitate! Va publica oare Ministerul Finanţelor astăzi, 25 aprilie, execuţia bugetară pentru primul trimestru? Pe data de 25 a fiecărei luni, Ministerul Finanţelor Publice ne-a obişnuit să publice datele privind execuţia bugetară. În lunile ianuarie şi februarie din 2018, domnul Teodorovici a început să se abată de la această regulă şi să întârzie publicarea datelor bugetare. Oare de ce? Din informaţiile noastre, veniturile la buget după primul trimestru sunt mai mici cu 3,5 miliarde lei faţă de ceea ce s-a programat prin Legea bugetului pentru 2018. Astfel, încasările bugetare din TVA sunt mai mici – 1,3 miliarde lei şi cele din accize sunt sub estimări cu 850 de milioane lei. Cu toate acestea, domnul Teodorovici s-a lăudat în faţa FMI că veniturile bugetare pentru primul trimestru din 2018 sunt la cel mai ridicat nivel din perioada post-criză. Ar fi foarte bine să fie aşa, dar vrem să vedem şi noi cifrele!", a scris Turcan, miercuri, pe Facebook.

Ea îşi exprimă speranţa că ministrul Teodorovici "nu va manipula şi nu va mai compara veniturile din anul 2018 cu cele din 2017, pentru a demonstra foştilor miniştri ai finanţelor de la PSD că domnia sa are performanţe mai bune decât Viorel Ştefan şi Ionuţ Mişa".

"Domnul Teodorovici să compare veniturile din 2018 cu ceea ce s-a obligat Guvernul PSD – ALDE să realizeze în anul 2018! Aşa se va vedea cel mai bine inutilitatea majorării accizei, faptul că split TVA nu a adus bani suplimentari la buget şi că proiectul de confiscare a banilor din Pilonul 2 este justificat de lipsa banilor la buget pentru majorarea pensiilor. Dacă domnul Teodorovici are datele despre buget şi ar trebui să le aibă, nu ar fi corect ca ele să fie cunoscute şi de către contribuabili? Ori le va mai ţine la dospit până vor da bine?", adaugă Raluca Turcan.

Prim-vicepreşedintele PNL susţine că, dacă ministrul Teodorovici nu a renunţat la principiile pe care le avea când era doar parlamentar, atunci ar trebui să susţină proiectele PNL privind eliminarea split-TVA, creşterea contribuţiilor la Pilonul 2 şi eliminarea supraaccizei la carburanţi. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img