News Flash:

Ministerul Finantelor a stabilit plafonul pentru 2019 al programului 'Investeste in tine'

17 Ianuarie 2019
846 Vizualizari | 0 Comentarii
media 144362124569196000

Ministerul Finanțelor a stabilit, conform unui proiect de act normativ, plafonul pentru 2019 al programului „Investește în tine”, în valoare de 1 miliard de lei, potrivit mediafax.

 

În anul 2018 plafonul total al garanțiilor a fost de 600 de milioane de lei, în condițiile în care programul a demarat la sfârşitul lunii octombrie 2018. Până la data de 31 decembrie 2018 au fost acordate un număr de 1.049 garanții, în valoare totală de 29,14 milioane lei, pentru o valoare a finanțărilor de 36,42 milioane lei.

Programul are ca obiect facilitarea accesului la finanțare pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 ani și până la 26 de ani, precum și pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 26 și 55 de ani și care sunt cuprinși în sistemul de învățământ sau care efectuează cursuri de specializare, respectiv cursuri de reconversie și/sau specializare profesională autorizate de către Ministerul Educației Naționale, și, după caz, de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale.

Facilitarea accesului la finanţare constă în garantarea unui credit în valoare de maximum 40.000 lei, în proporţie de 80% de către stat prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare. Plăţile de dobândă pentru creditul acordat, precum şi cheltuielile privind comisionul de gestiune a garanţiilor vor fi suportate din bugetul de stat, prin bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoza.

În anul 2018, a fost aprobat un plafon total al garanțiilor de 600 milioane lei, alocat de către Ministerul Finanțelor Publice în mod egal în favoarea Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii și Fondului Român de Contragarantare, iar pentru anii următori plafoanele anuale ale garanţiilor de stat se vor aloca fondurilor de garantare în funcţie de gradul de utilizare a plafoanelor alocate acestora în anul precedent.

În cadrul programului s-au înscris 4 finanțatori, dintre care CEC BANK și Banca Transilvania au solicitat alocare de plafon iar BCR si Raiffeisen Bank care şi-au exprimat intenția de înscriere în viitor ca bănci partenere.

În urma consultării cu Comisia Națională de Strategie și Prognoză și având în vedere previzionatul succes de care se va bucura programul în următorii ani, precum și interesul manifestat atât de potențialii beneficiari cât și de actorii importanți ai pieței bancare, se propune un nivel al plafonului garanţiilor care pot fi emise în anul 2019, în sumă de 1.000 milioane lei, arată expunerea de motive.

Pentru nivelul plafonului s-au luat în considerare evoluţia programului și aspectele relevate de implementarea acestuia, precum și gradul ridicat de utilizare a plafonului în decursul a doar 3 luni de funcţionare a programului în anul 2018.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0851 (s) | 23 queries | Mysql time :0.030891 (s)