vineri, 29 martie, 2024

Ministerul Justitiei: Consideram ca declansarea anchetei DNA e o grava imixtiune in activitatea puterii executive

Distribuie:

Publicat:

Ministerul Justitiei precizeaza ca DNA a solicitat institutiei inscrisuri legate de elaborarea si emiterea OUG de modificare a codurilor penale. Ministerul Justitiei sustine ca ”declansarea unei anchete de catre DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonante de urgenta este o grava imixtiune in activitatea autoritatii executive si o afectare fara precedent a echilibrului puterilor constitutionale”.

Ministerul Justitiei face precizari, intr-un comunicat, ”ca urmare a interesului manifestat de catre reprezentantii mass media si a unor informatii vehiculate in spatiul public, pentru o informare corecta a opiniei publice”.
Astfel, potrivit sursei citate, in cursul zilei de miercuri, Ministerul Justitiei a primit solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie – de a transmite, pana joi, in original, toate inscrisurile care au legatura cu elaborarea si emiterea Ordonantei de urgenta a Guvernului din data de 31 ianuarie 2017, prin care au fost modificate si completate Legea nr.286/2009 privind Codul penal si Legea nr.135/2010 privind Codul de procedura penala, precum si cu proiectul de lege adoptat de Guvernul Romaniei, pentru gratierea unor pedepse.

Prin aceeasi adresa, DNA a solicitat transmiterea documentelor – rezultate ca urmare a corespondentei interinstitutionale si interne, scrise sau prin posta electronica, cu privire la cele doua acte normative mentionate, precum si precizarea numelui, prenumelui si a datelor de identificare a persoanelor care au participat la redactarea, intocmirea si/sau avizarea celor doua proiecte de acte normative. 

Conform adresei documentele au fost solicitate in interesul urmaririi penale efectuate intr-un dosar aflat pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie, precizeaza MJ. 

”Fata de acest demers Ministerul Justitiei subliniaza faptul ca modificarea legislativa mentionata a fost si este asumata de conducerea Ministerului Justitiei in exercitarea atributiilor statutare si legale. Consideram ca declansarea unei anchete de catre DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonante de urgenta este o grava imixtiune in activitatea autoritatii executive si o afectare fara precedent a echilibrului puterilor constitutionale”se arata in comunicatul citat de News.ro. Totodata, Ministerul Justitiei precizeaza faptul ca ”nu are in vedere reorganizarea Directiei Nationale Anticoruptie si a Directiei de Investigare si infirma toate informatiile vehiculate recent in spatiul public pe aceasta tema”. 

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a declarat joi, intrebat daca a inceput o ancheta legata de elaborarea OUG privind modificarea codurilor penale, ca exista un dosar la Directia Nationala Anticoruptie care are o anumit legatura cu aceasta, precizand ca mai multe informatii pot fi obtinute de la DNA.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img