vineri, 19 aprilie, 2024

Ministerul slovac de Finante si-a revizuit prognoza de crestere pentru 2019, la 4% de la 4,5%

Distribuie:

Publicat:

Ministerul slovac de Finanţe şi-a revizuit prognoza de creştere pentru 2019, la 4% de la 4,5%, în condiţiile în care cererea externă încetineşte, aceasta fiind prima revizuire în jos a prognozelor de creştere anunţată de autorităţile de la Bratislava după luna septembrie 2013. Obiectivul Slovaciei de a-şi echilibra bugetul în acest an este unul realist, în pofida încetinirii ritmului de creştere economică, a declarat luni ministrul slovac de Finanţe, Peter Kazimir, transmite Reuters, relatează Agerpres.

De asemenea, Ministerul slovac de Finanţe a revizuit, luni, şi prognoza de creştere pentru 2020, la 3,7% de la 3,9%. Această revizuire a fost realizată deşi în 2018 economia slovacă a atins un vârf de creştere de 4,3%, peste avansul de 4,1% preconizat.

"Până acum nu avem suficiente date care să ne permită să spunem dacă este vorba de o inversare a ciclului economic sau doar o încetinire. Datele fundamentale ale economiei slovace sunt sănătoase, retrogradarea prognozelor reflectă situaţia principalilor noştri parteneri comerciali, inclusiv Germania. Trebuie să fim prudenţi şi realişti dar nu există motive de panică", a spus Peter Kazimir.

Ministerul slovac de Finanţe se aşteaptă ca încetinirea cererii externe să fie contracarată de creşterea producţiei la uzina din Slovacia a producătorului auto britanic Jaguar Land Rover, uzina care a început să producă anul trecut.

Grupul auto german Volkswagen, cel sud-coreean Kia şi cel francez Peugeot produc de asemenea automobile în Slovacia, ţară unde anul trecut au fost produse mai mult de trei milioane de vehicule, majoritatea destinate exportului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img