joi, 25 aprilie, 2024

Ministrul Afacerilor Externe CRITICA atacurile lui Dmitri Rogozin: “Este o mare eroare”

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a avut o prima reactie oficiala la incidentul de vineri, cand avionului civil in care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin i s-a interzis sa survoleze Romania.

„Din punctul meu de vedere, toata aceasta chestiune cu survolul Romaniei a fost in mod clar prevazut ca sa creeze un diferend politic intre Romania si Rusia. Si spun acest lucru pentru ca cu cateva zile inainte de a pleca a dat pe Twitter informatia ca va survola teritoriul Romaniei. A fost o chestiune deliberata pentru a crea dificultati in relatiile dintre Romania si Rusia. Din punctul meu de vedere, a avut si o alta semnificatie. A vrut sa demonstreze ca sanctiunile dictate de UE cu privire la anumiti demnitari nu functioneaza. Asta a fost principala preocupare a intregii activitati, cu impactul negativ al relatiilor dintre Romania si Rusia”, a declarat Melescanu la Antena 3.

Potrivit ministrului, in ciuda acuzatiilor oficialului rus, „niciun moment viata pasagerilor nu ar fi fost pusa in dificultate si chiar daca s-ar fi ajuns la asa ceva s-ar fi gasit o solutie. Faptul ca a aterizat la Minsk arataa ca aeronova dispunea de combustibil pentru orice manevra in regiune”.

„Este o mare eroare a lor. Singurul lucru pe care l-am facut a fost de a respecta angajamentele pe care ni le-am luat in momentul in care UE a decis sanctiunile”, a mai explicat Melescanu, adaugand ca „e greu sa evalueze cineva limbajul suburban al vicepremierului Rogozin”.

Ministrul de Externe a declarat ca s-a discutat cu mai multe institutii informatia ca vicepremierul rus urmeaza sa survoleze Romania, inclusiv cu Administratia Prezidentiala. In final, s-a transmis catre Autoritatea Aeronautica faptul ca, in conformitate cu sanctiunile UE, nu se permite survolarea.

Melescanu a mai dezvaluit ca la inceputul anului a avut consultari cu Rusia pe tema neproliferarii armelor nucleare si avea programate alte consultari cu privire la tezaur. „A existat o evolutie pozitiva. Daca se doreste ca aceasta evolutie sa nu dureze, din punctul nostru de vedere suntem interesanti sa avem relatii normale, pragmatice si predictibile”, a mai declarat ministrul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img