sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu a vorbit despre importanta Summitului post-Brexit de la Sibiu, la dejunul de lucru cu ambasadorii din UE

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a participat luni la un dejun de lucru cu ambasadorii statelor membre UE acreditati la Bucuresti, organizat de Ambasada Republicii Bulgaria in Romania, in contextul exercitarii Presedintiei bulgare a Consiliului UE, context in care a vorbit, printre altele, despre importanta Summitului post-Brexit de la Sibiu.

Melescanu a salutat obiectivele Presedintiei bulgare si a reiterat sprijinul Romaniei pentru continuarea eforturilor vecinilor bulgari in atingerea prioritatilor stabilite, informeaza un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis AGERPRES.

"Amintind agenda echilibrata si ambitioasa privind viitorul Uniunii Europene, a carei avansare constituie o prioritate si pentru Romania, inclusiv ca viitoare Presedintie a Consiliului UE, in semestrul I al anului 2019, ministrul Teodor Melescanu a subliniat rolul Summitului extraordinar care va fi organizat la Sibiu pe 9 mai 2019, o data simbolica pentru relansarea Uniunii", arata sursa citata.

Demnitarul roman a mentionat faptul ca, in contextul actual, mentinerea unitatii in consolidarea proiectului european trebuie sa ramana obiectivul central. El a exprimat sustinerea Romaniei pentru dezvoltarea proiectului european in baza unor abordari coerente, unitare si incluzive, care sa raspunda asteptarilor cetatenilor europeni, inclusiv ale cetatenilor romani.

Dialogul cu sefii de misiuni a prilejuit si o trecere in revista a prioritatilor de politica externa in 2018, cu accent pe consolidarea dialogului cu partenerii europeni, intensificarea calendarului reuniunilor in cadrul initiativei B9, pregatirea trilateralei cu Bulgaria si Grecia, noile evolutii in domeniul Politicii de Securitate si Aparare Comune (PSAC) si implicarea Romaniei, complementaritatea acestora cu NATO si reperele pregatirii reuniunii ministeriale a NATO din aprilie, pregatirea Summitului Initiativei celor Trei Mari.

Totodata, a reiterat sprijinul pentru perspectiva europeana a Balcanilor de Vest, evidentiind sprijinul si interesul tarii noastre pentru continuarea politicii de extindere, ca politica de succes a UE si ca instrument de promovare a reformelor si de transformare democratica in regiune.

De asemenea, acesta a pledat pentru o actiune angajata a Uniunii Europene in vecinatatea sa estica, in mod deosebit in raport cu partenerii estici care pun in aplicare Acordurile de asociere incheiate cu UE, mai precizeaza comunicatul.

In context, ministrul Afacerilor Externe a afirmat prioritatea pe care Romania o acorda relatiilor cu Republica Moldova si sprijinirii parcursului european al acestei tari si a salutat perspectiva organizarii, in colaborare cu omologul francez, a unei noi reuniuni a Grupului pentru Actiunea Europeana a Republicii Moldova, in marja Consiliului Afaceri Externe din 26 februarie.

Sursa: agerpres.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img